-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa cebulowa - przepis, który pokochają wszyscy. Furorę zrobią dwa polskie dodatki
Zupa cebulowa - przepis, który pokochają wszyscy. Furorę zrobią dwa polskie dodatki
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. A gdyby tak ją troszeczkę ją spolszczyć i zrobić potrawę, którą pokochają i mieszkańcy z kraju nad Wisłą, i mieszkańcy z kraju nad Sekwaną? Ten przepis zrobi furorę wśród zimowych (i nie tylko) obiadów, a to za sprawą dwóch typowo polskich dodatków.
Zupa cebulowa nie jest najczęściej gotowaną zupą w polskich domach, jednak w najlepszych restauracjach króluje w menu. Nie ma w tym nic dziwnego - jest pyszna, esencjonalna i błyskawicznie rozgrzewa. Jednak przepis to jedynie wskazówka - można przecież bawić się gotowaniem i my dziś właśnie pobawimy się w zupę cebulową po polsku. Jak ją zrobić? Bardzo prosto - wystarczą dwa polskie dodatki. Pierwszym z nich będzie sok z kiszonej kapusty, drugim nasza duma, czyli przepyszny ser Bursztyn.
Zupa cebulowa po polsku - przepis na wyśmienity obiad
Składniki:
- ok. 1,5 l wywaru z kości wołowych i dowolnego mięsa (polecam kaczkę)
- 8-10 cebul w żółtych łupinach
- 2-3 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- ok. 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty
- ser bursztyn
- bagietka
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- masło klarowane
Zupa cebulowa po polsku - sposób wykonania:
- Przygotuj szeroki rondel lub garnek z grubym dnem. Następnie rozgrzej w nim masło klarowane i dodaj cebulę posiekaną w piórka. Duś całość na wolnym ogniu, aż cebula się niemal skrystalizuje. To bardzo ważne - nie może się smażyć, a dusić na wolnym ogniu.
- Dodaj czosnek posiekany w drobną kostkę i dodaj do duszącej się cebuli. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj rozmaryn i tymianek.
- Całość duś jeszcze chwilę i podlej winem. Duś do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodaj sok z kiszonej kapusty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie zajmij się bagietką. Podsmaż na patelni bagietkę pokrojoną na kromki, możesz dowolnie ją doprawić ziołami lub czosnkiem.
- Ser Bursztyn zetrzyj na tarce, część dodaj do zupy, resztę połóż na kromkach i zapiecz. Zupę cebulową podawaj gorącą, wcześniej możesz zapiec jej porcje w piekarniku razem z bagietkami, by ser się rozpuścił.
Wskazówka: Żeby dodać głębi potrawie, część wina możesz zastąpić koniakiem lub brandy. Jednak wówczas czas odparowania alkoholu z zupy będzie dłuższy.