Zupa cebulowa - przepis, który pokochają wszyscy. Furorę zrobią dwa polskie dodatki

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. A gdyby tak ją troszeczkę ją spolszczyć i zrobić potrawę, którą pokochają i mieszkańcy z kraju nad Wisłą, i mieszkańcy z kraju nad Sekwaną? Ten przepis zrobi furorę wśród zimowych (i nie tylko) obiadów, a to za sprawą dwóch typowo polskich dodatków.

Zupa cebulowa nie jest najczęściej gotowaną zupą w polskich domach, jednak w najlepszych restauracjach króluje w menu. Nie ma w tym nic dziwnego - jest pyszna, esencjonalna i błyskawicznie rozgrzewa. Jednak przepis to jedynie wskazówka - można przecież bawić się gotowaniem i my dziś właśnie pobawimy się w zupę cebulową po polsku. Jak ją zrobić? Bardzo prosto - wystarczą dwa polskie dodatki. Pierwszym z nich będzie sok z kiszonej kapusty, drugim nasza duma, czyli przepyszny ser Bursztyn. 

Zobacz wideo

Zupa cebulowa po polsku - przepis na wyśmienity obiad

Składniki:

  • ok. 1,5 l wywaru z kości wołowych i dowolnego mięsa (polecam kaczkę)
  • 8-10 cebul w żółtych łupinach
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • ok. 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • ser bursztyn
  • bagietka
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
  • masło klarowane

Zupa cebulowa po polsku - sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroki rondel lub garnek z grubym dnem. Następnie rozgrzej w nim masło klarowane i dodaj cebulę posiekaną w piórka. Duś całość na wolnym ogniu, aż cebula się niemal skrystalizuje. To bardzo ważne - nie może się smażyć, a dusić na wolnym ogniu. 
  2. Dodaj czosnek posiekany w drobną kostkę i dodaj do duszącej się cebuli. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj rozmaryn i tymianek. 
  3. Całość duś jeszcze chwilę i podlej winem. Duś do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 
  4. Dodaj sok z kiszonej kapusty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie zajmij się bagietką. Podsmaż na patelni bagietkę pokrojoną na kromki, możesz dowolnie ją doprawić ziołami lub czosnkiem. 
  5. Ser Bursztyn zetrzyj na tarce, część dodaj do zupy, resztę połóż na kromkach i zapiecz. Zupę cebulową podawaj gorącą, wcześniej możesz zapiec jej porcje w piekarniku razem z bagietkami, by ser się rozpuścił. 

Wskazówka: Żeby dodać głębi potrawie, część wina możesz zastąpić koniakiem lub brandy. Jednak wówczas czas odparowania alkoholu z zupy będzie dłuższy.

Więcej o: