Koniec z mizerią i mdłą marchewką. Ta sałatka z ogórków kiszonych wzbogaci każdy domowy obiad

Zamiast po raz kolejny serwować obiad z kupną surówką lub nudnymi klasykami, postaw na kultową sałatkę z kiszonych ogórków. Ta niezawodna receptura babci nigdy się nie nudzi i zawsze doskonale smakuje. Wystarczy kilka tanich składników, by zyskać ten zdrowy i smakowity rarytas.

Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych to prostota w najlepszym wydaniu. Same kiszonki to jednak nie wszystko, ale z naszym przepisem uzyskasz smak idealny. Dzięki tej prostej metodzie każdy obiad stanie się wyjątkowy - zarówno ten gdzie królują kotlety, ale jak i posiłki wegetariańskie. 

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka z kiszonych ogórków. Mistrzowska receptura z przepiśnika babci

Jeśli przejadła ci się mizeria, a na myśl o colesławie wyraźnie się krzywisz - koniecznie wypróbuj surówki z ogórków kiszonych i cebuli. Ta obłędna klasyka doskonale smakuje, jest bardzo tania i co najważniejsze dostarcza solidnej porcji witamin. Doskonały dodatek do obiadu przygotujesz w mgnieniu oka - obejdzie się zatem z mozolnym ścieraniem warzyw czy czasochłonnym krojeniem. 

Podstawą naszej sałatki są oczywiście ogórki - najlepiej sięgnąć tej własnej produkcji, jednak gdy tych zabraknie, można sięgnąć po te ze sklepu czy pobliskiego warzywniaka. Kiszone warto jednak nieco podkręcić, a idealnie sprawdzi się tu cebula, płatki chilli i kapka oliwy. Klasyczne połączenie doskonale wzbogaci tradycyjne schabowe czy mielone, ale także inne dania jak np. kolety warzywne czy inne dania jarskie. 

Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych - to połączenie nigdy się nie nudzi 

Składniki: 

  • 6 ogórków kiszonych,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa lub olej np. lniany,
  • płatki chilli,
  • koperek lub natka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki kiszone wyciągnij z zalewy i pokrój na plasterki - nie powinny być zbyt cienkie, ani za grube. 
  2. Warzywo przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do ogórków. 
  3. Miks warzyw dokładnie wymieszaj, skrop oliwą lub ulubionym olejem i dopraw solą, pieprzem oraz płatkami chilli. 
  4. Sałatkę wzbogać na koniec o świeżą zieleninę - doskonale sprawdzi się w tej roli koperek lub poszatkowana natka pietruszki. 
  5. Na koniec wszystko dokładnie zamieszaj i gotowe! Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadów mięsnych, ale i tych wegetariańskich. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.