Koniec z ociekającymi tłuszczem plackami ziemniaczanymi. Tego triku używam non stop

Placki ziemniaczane to przysmak, który można zaserwować na obiad, jak i w formie popołudniowej przekąski. Ich przygotowanie jest banalnie proste, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed nadmiarem tłuszczu. Dzięki temu prostemu trikowi wyjdą pyszne i chrupiące.

Placki ziemniaczane to potrawa, której nie trzeba przedstawiać. Połączenie startych ziemniaków i mąki pszennej po usmażeniu daje pyszny efekt, którym zachwycają się młodsi, jak i starsi smakosze. Można się nimi zajadać na słodko lub w wersji wytrawnej, aby jednak finalny efekt był udany, trzeba unikać pewnych błędów. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Jak zrobić "odtłuszczone" placki ziemniaczane? Dzięki temu trikowi wyjdą doskonale

Placki ziemniaczane są źródłem węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie da się też ukryć, że danie to jest raczej wysokokaloryczne. Winny jest tu głównie tłuszcz, który placki podczas smażenia chłoną niczym gąbka. Jak uniknąć takiego stanu rzeczy? Wystarczy zastosować pewien prosty trik. Podczas mieszania składników, dodaj do masy łyżeczkę spirytusu lub octu - sprawi to, że danie nie będzie "spijać" tłuszczu.

Nie musisz się też martwić o smak placków, spirytus będzie bowiem zupełnie niewyczuwalny, ponieważ wyparuje w procesie obróbki termicznej. Ponadto jeśli chcesz jeszcze bardziej odtłuścić ziemniaczany przysmak, tuż po usmażeniu wyłóż go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju z patelni. 

Tych błędów unikaj podczas smażenia placków ziemniaczanych

Choć przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, a lista składników koniecznych do jego wykonania - niezwykle krótka - to warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach, dzięki którym nasza potrawa wyjdzie doskonała. Po pierwsze, zwróć uwagę na gatunek ziemniaków, z których zrobisz placki. Najlepiej w tym celu sprawdzą się te typu C, które są bogate w skrobię, a jednocześnie zawierają mało wody, co gwarantuje, że placki nie rozpadną się w czasie smażenia. Po drugie, używaj odpowiedniego tłuszczu. Na patelnię koniecznie wylej olej rzepakowy lub ewentualnie słonecznikowy. Są one odporne na wysokie temperatury, co oznacza, że unikniemy spożycia szkodliwych związków.

Ważne jest także to, aby patelnia była prawidłowo rozgrzana. Masę na placki wykładaj tylko na patelnię z olejem rozgrzanym do ok. 180 st. Celsjusza. Na koniec przypominamy o jednym z najczęstszych błędów popełnianych przed smażeniem placków ziemniaczanych, jakim jest nieodciśnięcie startych warzyw z wody. Nie zapomnij o powyższych radach, a twoje plindze wyjdą wyjątkowo smaczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.