Faworki - jak zrobić je w piekarniku? Są zdrowsze i szybsze w wykonaniu
Jak zrobić faworki z piekarnika? Zawsze, gdy masz dosyć smażenia, wiedz, że domowy chrust można przygotować również w piekarniku. Jest to bardzo proste zadanie, z którym każdy sobie poradzi. Dla urozmaicenia przekąski do faworków możesz dodać cynamon. Korzenny aromat rozniesie się po całej kuchni. Przepis na pyszne domowe faworki prezentujemy poniżej.
Składniki na faworki:
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 400 g mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietany
- 70 g masła
- cynamon i cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (poza cynamonem i cukrem pudrem do posypania), aby masa była jednolita i elastyczna.
- Następnie podziel ciasto na cztery części.
- Rozwałkuj stopniowo każdą część.
- Później weź nóż. Wytnij pasy. Natnij w środku i wywiń końce.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.
- Ułóż na blasze faworki.
- Piecz przez około 10-15 minut.
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki - sprawdzony przepis siostry Anastazji!
Masz ochotę na coś słodkiego i chrupkiego, a nie masz nic w spiżarni? Domowe faworki przygotujesz w kilka chwil. Sprawdzony przepis na faworki siostry Anastazji to kulinarny hit. Jeżeli szukacie tradycyjnej receptury, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Warto zaznaczyć, że ta receptura stała się internetowym viralem. Faworki to nie tylko pyszne łakocie na tłusty czwartek, sprawdzą się też na co dzień. Oto prosty przepis:
Przepis - viral siostry Anastazji:
Składniki:
- 5-6 żółtek
- około 14 łyżek śmietany - musi być dość gęsta
- około 400 g mąki
- 2 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder - do posypki
- sól - odrobina
- olej rzepakowy - do smażenia
- około 2 łyżek spirytusu
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dzięki temu zabiegowi faworki będą jeszcze pulchniejsze.
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Dołóż żółtka do mąki.
- Dodaj spirytus, śmietanę i sól.
- Wyrób masę.
- Następnie napowietrz masę. Możesz wykonać to za pomocą wałka. Wystarczy uderzać w ciasto. Proces ten powinien trwać kilka minut.
- Później odłóż ciasto na chwilę.
- Rozwałkuj je. Wytnij pasy. Zrób nacięcia w środku i wywiń końce.
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem.
- Przystąp do smażenia.
- Później przestudź delikatnie faworki i posyp do smaku cukrem pudrem.
Wskazówki na udane faworki - o czym warto pamiętać?
Przygotowanie faworków pozornie może wydawać się trudne. Zwłaszcza dla kogoś, kto wykonuje to pierwszy raz. Powyższe przepisy mogą zdecydowanie pomóc Ci w przełamaniu tych przekonań. Ponadto poniżej podajemy kilka istotnych informacji w pigułce.
- Przesiej mąkę. Dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
- Ubij ciasto wałkiem. Ten proces napowietrzy faworki.
- Jeżeli nie masz spirytusu, użyj innego alkoholu lub soku z cytryny. Dzięki temu faworki nie wchłoną dużej ilości tłuszczu.
Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków