-
Haps
-
Jak przygotować
- Włożyłam do ciasta farsz i ułożyłam na patelni. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będę robić je codziennie
Włożyłam do ciasta farsz i ułożyłam na patelni. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będę robić je codziennie
Oryginalne i do tego pyszne smakołyki uwielbia chyba każdy. To właśnie nimi możemy urozmaicić posiłki i zachwycić najbliższych. Ten przepis warto zapisać i wykorzystać, bo takiego smaku nie można ominąć. Zrobisz je raz i będziesz robić je co kilka dni. Farsz zniewala, a ciasto jest miękkie i pyszne.
O tym przepisie mogliśmy już słyszeć, lecz niewiele osób decyduje się na jego zrobienie. Dlaczego? Dla niektórych może wydawać się za bardzo skomplikowane, inni mogą pomyśleć, że mało kto po nie sięgnie. Jednak żaden z tych powodów nie jest prawdą. Chlebki z patelni robi się łatwo, a gdy się je położy na stole, cała rodzina zje podwójną porcję. Może to być zasługa miękkiego ciasta, a także aromatycznego farszu.
Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem
Do wykonania chlebków z patelni nie trzeba wiele. Drożdżowe ciasto wypełnione jest po brzegi nadzieniem zrobionym z mięsa mielonego i warzyw. Zawinięte, są gotowe do podsmażania na suchej patelni. Aby je podgrzać, również można ją wykorzystać. Posiadanie piekarnika w tym przypadku jest zbędne, a chlebki wychodzą rewelacyjnie.
Przepis na faszerowane chlebki z patelni
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 125 ml mleka,
- 150 ml kefiru,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki cukru.
Składniki na farsz
- 400 g mięsa mielonego,
- czerwona papryka.
- pół puszki kukurydzy,
- cebula,
- 250 g żółtego sera,
- 3 łyżki ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej na średnim ogniu. Następnie odlej kilka łyżek napoju do osobnej szklanki, dodaj do niej pokruszone drożdże, całość dokładnie wymieszaj. Do pozostałej części mleka dodaj masło, całość mieszaj do momentu, aż masło się rozpuści.
- Do większej miski przesiej mąkę i dodaj mleko z masłem, drożdże, kefir, sól i cukier. Dokładnie wyrób za pomocą ręki, wymieszaj do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Teraz moment na zrobienie farszu. Mięso mielone umieść w misce, przypraw solą i pieprzem. Mieszankę przenieś na patelnię z tłuszczem, duś na średnim ogniu przez kilka minut. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie warzywa dorzuć do mięsa i podsmażaj.
- Po tym czasie dodaj do całości ketchup, wymieszaj. Na sam koniec zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty żółty ser.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki, każdy z nich uformuj na placek. Na środku placków rozłóż przygotowany farsz i dokładnie zalep, by nic nie wypadło.
- Tak przygotowane chlebki umieść na suchej i rozgrzanej patelni. Smaż je przez kilka minut, by się zarumieniły, a ciasto nie było surowe. Gotowe podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!