Bez brudzenia rąk i zbędnego wyrabiania ciasta. Ten przepis na chrust ma 170 lat i jest znakomity

Faworki to przysmak, którym co roku się zajadamy. Trzeba przyznać, że ich przygotowanie jest wymagające i przez to nie każdy może zdecydować się na ich zrobienie. Poznaliśmy jednak przepis, który cieszy się tradycją i który ułatwia przyrządzanie chrustu. Wystarczy wykorzystać ten gadżet.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i właśnie przez to zastanawiamy się, jakie smakołyki powstaną w naszej kuchni. Wiele osób na pewno zechce wyczarować najbardziej klasyczne smaki, lecz niektórzy uznają, że nie mają na to czasu. W takim wypadku na ratunek przychodzą receptury, które są szybsze, a tak samo smaczne. Są one nieocenione i trudno przejść obok nich obojętnie. Właśnie takim przepisem chcemy się dziś podzielić. Jest on wyjątkowy, bo liczy 170 lat.

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Receptura na chrust z lejka pochodzi z "Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej. Książka ta została wydana po raz pierwszy w 1854 roku, a więc przepis ma 170 lat. Dalej używany jest przez wiele osób, które cenią sobie tradycyjne smaki. Przygotowanie chrustów w tej wersji jest proste, a autorka przepisu radzi, aby wykorzystać do niego cieniutki lejek. Dzięki temu wysmażone chrusty będą odpowiednio chrupkie. Dodatkowo w oryginalnym przepisie możne przeczytać, że autorka używa wina. Jednak bez problemu ten składnik można zastąpić mlekiem.

Przepis na chrust z lejka

Składniki

  • 4 jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij wraz z cukrem na sztywną pianę.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cynamon, żółtka i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj do powstania jednolitej masy. 
  3. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wyciskaj do niego masę, formując ją w różne kształty.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmij na ręcznik papierowy do odsączenia. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.