O burrito każdy słyszał, jest to przecież tak popularne danie, że nie mogłoby być inaczej. Pomimo że swoją popularność zyskało na całym świecie, my Polacy bardzo rzadko je przyrządzamy. Dlaczego? Może obawiamy się przygotowania, może boimy się nowych smaków, a także możemy nie znać dobrego przepisu, który byłby sprawdzony. Nieważne, jakie tak naprawdę mamy obawy, chociaż raz powinniśmy spróbować je przyrządzić.
Zobacz wideo Burrito wegetariańskie
By tak się stało, podrzucamy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Trudno o coś prostszego, co zawsze wychodzi. Burrito składa się z mieszanki mięsa mielonego, ryżu i warzyw. Farsz zawinięty jest w placek tortilli i podsmażony lub przypieczony. By zawijas jeszcze lepiej się prezentował, przed podaniem można obsypać go startym serem. Całość wychodzi pyszna i po taki smak nie trzeba specjalnie iść do restauracji.
Przepis na burrito
Składniki
- 4 placki tortilli,
- 300 g mięsa mielonego,
- 200 g ryżu,
- puszka czerwonej fasoli,
- pół puszki kukurydzy,
- cebula,
- słoiczek koncentratu pomidorowego.
- czerwona papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Następnie dodaj mięso i usmaż. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Pod koniec smażenia dodaj odsączoną kukurydzę, fasolę i posiekaną w kostkę paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i wodę, dokładnie wymieszaj i odczekaj do wyparowania płynu.
- Całość dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i obiema paprykami. Dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Placki tortilli wyłóż przygotowanym farszem, dokładnie zawiń. Gotowe burrito umieść na suchej patelni i podsmaż z każdej strony.