Dzięki temu składnikowi fasolka po bretońsku jest jeszcze smaczniejsza. Wystarczą dwie łyżki

Gdy za oknem pogoda nie jest ciekawa, zastanawiamy się, co zrobić, by się rozgrzać, a do tego najeść. Najlepiej sięgnąć po klasyczne przepisy, które zawsze wychodzą. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. Udoskonaliliśmy tradycyjną recepturę, aby zaskoczyć smakiem.

Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych zup, które wyróżniamy w kuchni polskiej. Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, ponieważ potrafi nieźle rozgrzać. Jej bogaty skład i gęsta konsystencja sprawia, że jedną miską możemy się nieźle najeść. Jednak zrobienie jej niekiedy wymaga trochę czasu. Przyrządzając ją na suchej fasoli musimy pamiętać, by minimum dobę wcześniej ją wymoczyć.

Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Oprócz pozostawienia fasoli w wodzie przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Posiadając dobry i sprawdzony przepis robi się to jeszcze prostsze. Aby jej smak i konsystencja była jeszcze lepsza, proponujemy dodać śmietankę kremówkę. W połączeniu z pomidorami i przyprawami całość wychodzi wyśmienicie.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki 

  • pół kilo białej fasoli,
  • pół kilo ulubionej kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • olej,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. 24 godziny przed gotowaniem umieść fasolę w misce i zalej ją wodą. Zostaw ją na cały dzień i noc, aby wchłonęła wodę i napęczniała.
  2. Następnego dnia pokrój boczek i kiełbasę w kostkę i podsmaż wszystko na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i dodaj do smażonego mięsa. Podsmaż przez około 3 minuty.
  3. Fasolę przenieś do garnka, zalej ją wodą i zagotuj wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzuć podsmażone składniki, wlej zawartość puszek z pomidorami i zamieszaj. Gotuj przez około 60 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie odlej niewielką ilość zupy do miski i umieść w niej śmietankę, wymieszaj. Wlej ją małym strumieniem do garnka.
  5. Na koniec przypraw całość solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i majerankiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.