Faworki - jak zrobić chrusty na serku mascarpone?
Jak zrobić faworki w nieco inny sposób? Zanim przejdziemy do przepisu na chrusty szampańskie, warto poznać także inne receptury. Przepis na faworki na mascarpone z każdym rokiem zyskuje coraz bardziej na popularności. Nic w tym dziwnego. Konsystencja łakoci jest genialna. Przekonajcie się o tym sami - poniżej znajdziecie prosty przepis.
Faworki - składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka octu
- odrobina soli
- cukier puder
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Dołóż pozostałe składniki (oprócz oleju i cukru pudru).
- Wyrób dobrze ciasto.
- Następnie ubij ciasto wałkiem.
- Owiń w folię i odłóż na 30 minut.
- Później podziel ciasto i rozwałkuj pierwszą część (pozostałe części przykryj ściereczką).
- Potnij na pasy. Następnie natnij środki i wywiń końce, tak jak w przypadku tradycyjnych faworków.
- Przystąp do smażenia na rozgrzanym oleju.
- Później gotowe faworki odsącz na ręczniku papierowym.
- W taki sam sposób postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
- Posyp faworki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki - łatwe przepisy. Wypróbuj ten przepis podczas karnawału
Łatwe przepisy na faworki są bardzo cenne. Masz dosyć klasycznych faworków i chcesz wprowadzić w nowym roku nieco więcej kulinarnego szaleństwa? Karnawał jest do tego idealny. Wypróbuj zatem poniższy przepis, mamy nadzieję, że przypadnie ci on do gustu.
Składniki:
- 3 żółtka
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki białego wina - dowolny rodzaj
- sól - do smaku
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Przesyp ją na stolnicę.
- Dołóż żółtka. Zalej winem. Dosyp odrobinę soli.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Później tradycyjnie stłucz ciasto wałkiem.
- Tak przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i odłóż na godzinę.
- Później wyciągnij ciasto. Rozwałkuj i pokrój na pasy.
- Natnij, tak jak przy faworkach. Wywiń końce.
- Rozgrzej olej.
- Przejdź do stopniowego smażenia faworków.
- Wyciągnij je i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić faworki szampańskie? Mamy mega przepis!
Jak zrobić faworki szampańskie na karnawał? Wbrew pozorom jest to bardzo proste zadanie, a smak tych łakoci jest rewelacyjny. Oto prosta i sprawdzona receptura na najlepszy chrust na tłusty czwartek 2024:
Składniki:
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- 5-6 żółtek - w zależności od wielkości
- 250 ml szampana
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder - do posypania
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym.
- Dolej do nich szampan.
- Wymieszaj dobrze.
- Dodaj przesianą mąkę.
- Zagnieć ciasto.
- Ubij wałkiem. Odłóż ciasto do lodówki na 50-60 minut. Wcześniej zawiń je w folię, aby nie wyschło.
- Podziel ciasto na części. Odkryj część, którą będziesz wałkować jako pierwszą.
- Rozwałkowane ciasto pokrój na pasy.
- Później wykonaj nacięcia w środku. Wywiń koniec każdego faworka.
- Rozgrzej dobrze olej do smażenia.
- Przejdź do smażenia faworków. Później, odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
- W taki sam sposób postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
- Posyp faworki cukrem pudrem.
Zobacz też: Błyskawiczny przepis na pączki, który nie zawodzi. Karnawałowe łakocie z kremem czekoladowo-orzechowym