Ciasto na faworki szampańskie. Kto raz spróbuje takich chrustów, nie wróci już do tradycyjnego przepisu

Ciasto na faworki szampańskie to strzał w dziesiątkę. Czy istnieje przepis, który bardziej odpowie na nasze potrzeby w czasie karnawału? Zdecydowanie nie. Ten smak to istne szaleństwo! Co więcej, kto raz spróbuje takich faworków, nie wróci już do tradycyjnego przepisu.

Faworki - jak zrobić chrusty na serku mascarpone?

Jak zrobić faworki w nieco inny sposób? Zanim przejdziemy do przepisu na chrusty szampańskie, warto poznać także inne receptury. Przepis na faworki na mascarpone z każdym rokiem zyskuje coraz bardziej na popularności. Nic w tym dziwnego. Konsystencja łakoci jest genialna. Przekonajcie się o tym sami - poniżej znajdziecie prosty przepis. 

Faworki - składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka octu
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Dołóż pozostałe składniki (oprócz oleju i cukru pudru).
  3. Wyrób dobrze ciasto.
  4. Następnie ubij ciasto wałkiem.
  5. Owiń w folię i odłóż na 30 minut.
  6. Później podziel ciasto i rozwałkuj pierwszą część (pozostałe części przykryj ściereczką).
  7. Potnij na pasy. Następnie natnij środki i wywiń końce, tak jak w przypadku tradycyjnych faworków.
  8. Przystąp do smażenia na rozgrzanym oleju.
  9. Później gotowe faworki odsącz na ręczniku papierowym.
  10. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
  11. Posyp faworki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki - łatwe przepisy. Wypróbuj ten przepis podczas karnawału

Łatwe przepisy na faworki są bardzo cenne. Masz dosyć klasycznych faworków i chcesz wprowadzić w nowym roku nieco więcej kulinarnego szaleństwa? Karnawał jest do tego idealny. Wypróbuj zatem poniższy przepis, mamy nadzieję, że przypadnie ci on do gustu.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki białego wina - dowolny rodzaj
  • sól - do smaku
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Przesyp ją na stolnicę.
  2. Dołóż żółtka. Zalej winem. Dosyp odrobinę soli.
  3. Wyrób dokładnie ciasto.
  4. Później tradycyjnie stłucz ciasto wałkiem.
  5. Tak przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i odłóż na godzinę.
  6. Później wyciągnij ciasto. Rozwałkuj i pokrój na pasy.
  7. Natnij, tak jak przy faworkach. Wywiń końce.
  8. Rozgrzej olej.
  9. Przejdź do stopniowego smażenia faworków.
  10. Wyciągnij je i posyp cukrem pudrem.

Jak zrobić faworki szampańskie? Mamy mega przepis!

Jak zrobić faworki szampańskie na karnawał? Wbrew pozorom jest to bardzo proste zadanie, a smak tych łakoci jest rewelacyjny. Oto prosta i sprawdzona receptura na najlepszy chrust na tłusty czwartek 2024:

Składniki:

  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 5-6 żółtek - w zależności od wielkości
  • 250 ml szampana
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder - do posypania
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym.
  2. Dolej do nich szampan.
  3. Wymieszaj dobrze.
  4. Dodaj przesianą mąkę.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Ubij wałkiem. Odłóż ciasto do lodówki na 50-60 minut. Wcześniej zawiń je w folię, aby nie wyschło.
  7. Podziel ciasto na części. Odkryj część, którą będziesz wałkować jako pierwszą.
  8. Rozwałkowane ciasto pokrój na pasy.
  9. Później wykonaj nacięcia w środku. Wywiń koniec każdego faworka.
  10. Rozgrzej dobrze olej do smażenia.
  11. Przejdź do smażenia faworków. Później, odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
  12. W taki sam sposób postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
  13. Posyp faworki cukrem pudrem.

Zobacz też: Błyskawiczny przepis na pączki, który nie zawodzi. Karnawałowe łakocie z kremem czekoladowo-orzechowym

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.