-
Haps
-
Jak przygotować
- Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi przysmak na tłusty czwartek. "Smak dzieciństwa"
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi przysmak na tłusty czwartek. "Smak dzieciństwa"
Pomimo że do tłustego czwartku jeszcze trochę dni, już dziś warto zbierać inspiracje na smakołyk. Tomasz Strzelczyk podzielił się miękkimi i słodkimi gniazdkami, które znikają ze stołu w kilka minut. Są szybkie w przygotowaniu i każdy chce ich skosztować.
Tłusty czwartek to wyjątkowe święto, które jest hucznie obchodzone każdego roku. W sklepach i cukierniach ustawiają się kolejki, by zakupić pączki i faworki. By jednak nie dołączyć do grona czekających na swoją porcję, warto zrobić je samodzielnie. Okazuje się, że nie trzeba za wiele czasu, by je zrobić, a przy okazji są świeże i przez to smaczniejsze. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube wskazał przepis, którego używa. Wychodzą z niego miękkie gniazdka, które przed podaniem oblewa domowym lukrem.
Zobacz wideo Ziemniaczane gniazdka
Receptura na gniazdka została niezwykle pochwalona przez widzów kucharza. Szybki sposób wykonania, złota i smaczna skórka i słodka polewa sprawiło, że każdy je chce zrobić w swoim domu. Pod filmem możemy przeczytać
Smak dzieciństwa.
Mega przepis. Tani i prosty. Pan panie Tomku zawsze coś zrobi apetycznie i tanio.
Właśnie zrobiłam i wyszły przepyszne! Takich dobrych jeszcze chyba nie jadłam.
Przepis na gniazdka Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 500 ml wody,
- 140 g masła,
- 6 jajek,
- 2 żółta,
- 320 g mąki tortowej.
- Składniki na lukier
- 3 łyżki gorącej wody,
- 200 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto parzone. Do garnka wlej wodę, wrzuć masło, szczyptę soli i zagotuj do rozpuszczenia składników.
- Gdy płyn zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Ucieraj do momentu, aż stanie się jednolite. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
- Gdy ciasto jest letnie, dodawaj do niego po jednym jajku. Po każdym dokładnie mieszaj. Wyrobione ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
- Na blacie rozłóż papier do pieczenia posmarowany niewielką ilością oleju. Wyciskaj na niego okrągłe gniazdka.
- W garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzucaj uformowane kształty. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Podczas smażenia przygotuj lukier. Wszystkie podane składniki umieść w miseczce i utrzyj.
- Gotowe gniazdka przełóż na ręcznik papierowy, pozostaw do przestygnięcia i polej lukrem.