• Link został skopiowany

Szarlotkowe pączki karnawałowe? Takim przysmakiem zajadają się Chorwaci. Choć nie mają nadzienia, są wilgotne

Nie wiesz jakie przekąski sprawdzą się idealnie na imprezę karnawałową? A może domownicy od kilku dni narzekają na brak domowych słodkości? W obu przypadkach sprawdzą się chorwackie pączki fritule. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają owocowemu dodatkowi. Będą palce lizać.
Minipączki
Veronika Kovalenko / Shutterstock

Fritule to przysmak, z którego słynie Chorwacja. Przypominają one nasze mini pączki, jednak wyróżniają się smakiem. W składzie znajdują się bowiem soczyste jabłka i aromatyczna skórka z cytrusów. Tym deserem podbijesz serca tych, którzy cenią sobie głębię smaków również w słodkościach. Nie myśl jednak, że przepis jest skomplikowany lub wymaga trudno dostępnych produktów. Fritule zrobi z powodzeniem każdy, nawet cukierniczy laik.

Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody + 600 ml letniej wody,
  • 20 g cukru białego,
  • 1 jabłko,
  • 1 opakowanie suchych drożdży instant
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • olej lub smalec do smażenia.

Zamiast polskich pączków, postaw na chorwackie fritule. Są obłędnie smaczne

  1. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skórkę z cytryny ścieramy na najmniejszych oczkach.
  2. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże instant i łyżkę cukru. Spienioną mieszankę przelewamy do dużej miski.
  3. Do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy rodzynki, posiekane wcześniej orzechy i szczyptę soli. Dodajemy również starte jabłko i skórkę cytrusową. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Do ciasta dodajemy pozostałą wodę w temp. pokojowej i wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
  5. W wysokim i szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  6. Z wyrośniętego ciasta urywamy po kawału, formujemy kulki i wrzucamy partiami do gorącego tłuszczu. Fritule smażymy na złoty kolor z obu stron i wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jeszcze gorące fritule warto posypać cukrem pudrem, dzięki czemu utworzy się na nich charakterystyczna, słodka skorupa. Świeże smakują wyśmienicie, dlatego jeśli chcesz poczęstować nimi gości, wstrzymaj się ze smażeniem do ostatniej chwili. Chorwacki przysmak zmiecie nawet konkurencję w postaci faworków. Smacznego!

Więcej o: