Oczy carycy to zapomniane ciasto, które rzuci na kolana twoich gości i domowników

Oczy carycy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza w przekroju. Szukasz wyjątkowego przepisu na szczególną okazję? Recepturę krok po kroku znajdziesz w poniższym artykule.

Ciasto oczy carycy wyniesie twój deser na wyższy poziom

Czasami szarlotka to za mało, aby zachwycić zgromadzone towarzystwo. Ciasto oczy carycy już samym swoim wyglądem skutecznie pobudza kubki smakowe. A pokrojone kawałki ustawione na paterze kuszą zielonym oczkiem i polecają się do aromatycznej kawy, tuż po obiedzie. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co dodać do ciasta oczy carycy? Lista zakupów 

Kilka warstw oznacza dość długą listę potrzebnych produktów, ale efekt końcowy jest tego wart. Co dodać do ciasta oczy carycy? To będzie ci potrzebne: 

Lista składników na ciasto jasne: 

  • białka - 6 sztuk, 
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka, 
  • cukier - 1,5 szklanki, 
  • olej - 1/3 szklanki, 
  • ocet - 1 łyżka, 

Lista składników na ciasto ciemne: 

  • żółtka - 6 sztuk, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • mąka pszenna - 100 g, 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka, 
  • cukier - 6 łyżek, 
  • kakao - 2 łyżki, 
  • olej - 1/3 szklanki 

Lista składników na krem budyniowy: 

  • mleko - 1 i ¾ szklanki, 
  • cukier - 2 łyżki, 
  • cukier waniliowy - 15 g, 
  • budyń śmietankowy bez cukru - 1 opakowanie, 
  • masło - 1 kostka 

Lista składników na wywar:

  • kawa - 1 łyżeczka, 
  • wrzątek - pół szklanki, 
  • cukier - 1 łyżeczka, 
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie 
  • prażone orzechy - 3 łyżki (opcjonalnie mogą to być pistacje)

Ciasta oczy carycy - niezbędne dodatki 

Dlaczego ciasta oczy carycy są tak wyjątkowe? Ze względu na magiczny środek, który w przekroju  (zwłaszcza gdy się spojrzy pod słońce) faktycznie przypomina świdrujący wzrok. Poniżej lista produktów dodatkowych, bez których ciasto oczy carycy straciłoby swój cały sens i intrygującą nazwę. 

  • zielona galaretka - 2 opakowania, 
  • cukier - 2 łyżki, 
  • okrągłe biszkopty - 1 paczka (ok. 200 g)

Oczy carycy ciasto - jak zrobić krok po kroku? 

To wymagający deser, którego przygotowanie potrwa około pół godziny. Jednak koniec końców warto. Poniżej znajdziesz dokładny opis każdego etapu. 

  • Etap 1 - przygotowanie jasnego ciasta: 

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. W kolejnym kroku dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. 

  • Etap 2 - przygotowanie ciemnego ciasta: 

Żółtka oraz białka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania białej masy. Następnie dodajemy mąkę, którą wcześniej należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Na koniec dodajemy olej i wszystkie składniki mieszamy.  

  • Etap 3 - pieczenie ciasta 

Blaszkę o wymiarach mniej więcej 30 × 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. W kolejnym kroku na naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne. Pod koniec całość delikatnie mieszamy przy pomocy widelca. Gotowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.  Po tym czasie powstały biszkopt należy wystudzić. 

Etap 4 - krem do placka 


W 1/3 szklanki mleka mieszamy budyń. Resztę mleka gotujemy i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń, dodajemy też cukier oraz cukier waniliowy. Po przygotowaniu masę budyniową studzimy, aby później utrzeć ją z masłem. Teraz zaparzamy łyżkę kawy we wrzątku (pół szklanki), dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Zielone galaretki rozpuszczamy w pół litrze wrzątku, dodając też cukier. Odstawiamy galaretkę w chłodne miejsce, aż wystygnie i nieco stężeje. 

Etap 5 - przekładanie ciasta 

Ciasto przekrawamy na dwa placki. Teraz na pierwszy biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego. W kolejnym kroku wykładamy biszkopty wcześniej nasączone kawą. Pomiędzy biszkopty wlewamy tężejącą galaretkę. Teraz na galaretkę wykładamy resztę kremu. Następnie ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami. Przed poddaniem ciasto oczy carycy powinno się schłodzić w lodówce. 

Zobacz też: Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.