Chrusty na drożdżach lub z proszkiem do pieczenia. Dwa sprytne sposoby na puszyste faworki

Przepisy na chrusty na drożdżach lub z proszkiem do pieczenia przydadzą się każdemu w czasie karnawału. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, jest to więc dobry moment na to, aby sprawdzić ciekawe receptury.

Chrusty - przepisy mają znaczenie. Sprawdź, jak możesz zrobić faworki samodzielnie

Chrusty to must-have jeśli chodzi o przysmaki na tłusty czwartek. Nie można się bez nich obejść. Tradycyjnie wykonuje się chrusty drożdżowe, jednakże należy mieć na uwadze, że nie każdy może spożywać drożdże piekarskie. Na szczęście w artykule znajdziecie dwa przepisy na domowej roboty chrusty, w tym jeden, który nie zawiera drożdży. 

Przepis na chrusty - faworki drożdżowe

Przepis na chrusty drożdżowe jest bardzo popularny. Jeśli cenicie kulinarną klasykę, to zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury. Domowe chrusty najlepiej serwować z cukrem pudrem. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 80 g masła - należy je rozpuścić i przestudzić
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  1. Wykonaj zaczyn. Rozkrusz drożdże. Dołóż 1 łyżkę cukru. Dolej pół szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę mąki i rozrób dobrze zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Dalej przejdź do wykonania masy.
  3. Jajka utrzyj z solą i cukrem.
  4. Przesiej mąkę. Dołóż mąkę do jajek. Dolej mleko.
  5. Dodaj rozpuszczone masło i zaczyn.
  6. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  7. Przygotuj stolnicę.
  8. Podsyp ją mąką i przełóż ciasto na stolnicę. Podziel ciasto na części.
  9. Rozwałkuj każdą część. Pokrój na pasy. Natnij w środku. Wywiń jeden koniec.
  10. Rozgrzej olej w garnku.
  11. Przystąp do smażenia chrustu. Pamiętaj, aby wykonywać to partiami. Ponadto zwróć uwagę na odpowiednią temperaturę oleju.
  12. Później wyciągnij usmażone faworki.
  13. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Chrusty - przepis sprawdzony 

Sprawdzony przepis na chrusty pani Joli to kulinarny hit. Tym razem będzie to receptura z proszkiem do pieczenia. Pani Joli nie trzeba nikomu przedstawiać. Kulinarna blogerka jest znaną osobą, a jej miłe usposobienie i co najważniejsze - sprawdzone przepisy, mówią same za siebie. Faworki z przepisu pani Joli, nie wymagają od nas zrobienia zaczyn, co zdecydowanie przyspiesza i ułatwia proces przygotowania. 

Faworki pani Joli:

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • odrobina soli
  • pół kieliszka spirytusu
  • olej - do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Przygotuj stolnicę.
  2. Przesiej na nią mąkę. Wykonaj mały dołek. Wsyp proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka.
  4. Dołóż śmietanę i sól.
  5. Na koniec dolej spirytus. Wszystko wyrób.
  6. Podziel ciasto na części. Rozwałkuj i wykonaj faworki.
  7. Usmaż je na gorącym tłuszczu.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.