Chrusty - przepisy mają znaczenie. Sprawdź, jak możesz zrobić faworki samodzielnie
Chrusty to must-have jeśli chodzi o przysmaki na tłusty czwartek. Nie można się bez nich obejść. Tradycyjnie wykonuje się chrusty drożdżowe, jednakże należy mieć na uwadze, że nie każdy może spożywać drożdże piekarskie. Na szczęście w artykule znajdziecie dwa przepisy na domowej roboty chrusty, w tym jeden, który nie zawiera drożdży.
Przepis na chrusty - faworki drożdżowe
Przepis na chrusty drożdżowe jest bardzo popularny. Jeśli cenicie kulinarną klasykę, to zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury. Domowe chrusty najlepiej serwować z cukrem pudrem.
Składniki:
- 500 g mąki
- odrobina soli
- 1-2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 80 g masła - należy je rozpuścić i przestudzić
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn. Rozkrusz drożdże. Dołóż 1 łyżkę cukru. Dolej pół szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżkę mąki i rozrób dobrze zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Dalej przejdź do wykonania masy.
- Jajka utrzyj z solą i cukrem.
- Przesiej mąkę. Dołóż mąkę do jajek. Dolej mleko.
- Dodaj rozpuszczone masło i zaczyn.
- Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Przygotuj stolnicę.
- Podsyp ją mąką i przełóż ciasto na stolnicę. Podziel ciasto na części.
- Rozwałkuj każdą część. Pokrój na pasy. Natnij w środku. Wywiń jeden koniec.
- Rozgrzej olej w garnku.
- Przystąp do smażenia chrustu. Pamiętaj, aby wykonywać to partiami. Ponadto zwróć uwagę na odpowiednią temperaturę oleju.
- Później wyciągnij usmażone faworki.
- Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrusty - przepis sprawdzony
Sprawdzony przepis na chrusty pani Joli to kulinarny hit. Tym razem będzie to receptura z proszkiem do pieczenia. Pani Joli nie trzeba nikomu przedstawiać. Kulinarna blogerka jest znaną osobą, a jej miłe usposobienie i co najważniejsze - sprawdzone przepisy, mówią same za siebie. Faworki z przepisu pani Joli, nie wymagają od nas zrobienia zaczyn, co zdecydowanie przyspiesza i ułatwia proces przygotowania.
Faworki pani Joli:
Składniki:
- 3 żółtka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
- odrobina soli
- pół kieliszka spirytusu
- olej - do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
- Przygotuj stolnicę.
- Przesiej na nią mąkę. Wykonaj mały dołek. Wsyp proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Dodaj żółtka.
- Dołóż śmietanę i sól.
- Na koniec dolej spirytus. Wszystko wyrób.
- Podziel ciasto na części. Rozwałkuj i wykonaj faworki.
- Usmaż je na gorącym tłuszczu.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków