Naleśniki to kulinarna miłość wielu z nas i niestety ta miłość może rodzić frustrację, zwłaszcza kiedy okaże się, że nie służy nam gluten lub ograniczamy w diecie węglowodany. Przepis na naleśniki bez mąki może wydawać się dziwny i pewnie niektórzy będą się zastanawiać, czy to jeszcze w ogóle naleśniki. Zapewniamy, że naleśniki białkowe są pyszne, wychodzą delikatne i aksamitne, idealne do zawijania lub krokietów. Czym zastępujemy mąkę w przepisie? Chodzi o uwielbiany z wypieków włoski ser. Oczywiście mascarpone.
Naleśniki bez mąki - idealne na zdrowe śniadanie
Składniki:
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli lub erytrolu, w zależności od tego, czy chcesz naleśniki na słodko, czy w wersji wytrawnej
- ulubione dodatki
Naleśniki bez mąki - sposób wykonania:
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Masło roztop w rondelku lub na patelni.
- Do miski wbij jajka, dodaj ser mascarpone oraz masło i szczyptę soli lub słodzik. Następnie całość zmiksuj na gładkie, lecz niezbyt gęste ciasto.
- Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje masy na naleśniki i smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron.
Tak przygotowane naleśniki idealnie smakują z domową konfiturą, ale także z mięsem - polecam kurczaka podsmażonego z pieczarkami lub farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów.