Przepis na naleśniki, które nie idą w boczki. Są przepyszne, mięciutkie i to bez mąki

Naleśniki to zdecydowanie perfekcyjny poprawiacz humoru oraz pomysł na śniadanie, obiad, kolację lub lunch. Dziś mamy przepis na naleśniki idealne dla osób stosujących niskowęglowodanową dietę lub chcących dostarczyć sobie większą ilość białka w posiłku. Naleśniki bez mąki wyjdą aksamitne, delikatne i mięciutkie, a pszenny proszek zastąp innym białym składnikiem.

Naleśniki to kulinarna miłość wielu z nas i niestety ta miłość może rodzić frustrację, zwłaszcza kiedy okaże się, że nie służy nam gluten lub ograniczamy w diecie węglowodany. Przepis na naleśniki bez mąki może wydawać się dziwny i pewnie niektórzy będą się zastanawiać, czy to jeszcze w ogóle naleśniki. Zapewniamy, że naleśniki białkowe są pyszne, wychodzą delikatne i aksamitne, idealne do zawijania lub krokietów. Czym zastępujemy mąkę w przepisie? Chodzi o uwielbiany z wypieków włoski ser. Oczywiście mascarpone. 

Zobacz wideo

Naleśniki bez mąki - idealne na zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli lub erytrolu, w zależności od tego, czy chcesz naleśniki na słodko, czy w wersji wytrawnej
  • ulubione dodatki

Naleśniki bez mąki - sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Masło roztop w rondelku lub na patelni. 
  2. Do miski wbij jajka, dodaj ser mascarpone oraz masło i szczyptę soli lub słodzik. Następnie całość zmiksuj na gładkie, lecz niezbyt gęste ciasto. 
  3. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje masy na naleśniki i smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron. 

Tak przygotowane naleśniki idealnie smakują z domową konfiturą, ale także z mięsem - polecam kurczaka podsmażonego z pieczarkami lub farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.