Błyskawiczny deser bez pieczenia i grama mąki? Postaw na bananową rozkosz, jest gotowa w mgnieniu oka

Zamiast marnować kolejne godziny na pieczenie klasycznych ciast, znacznie lepiej zrobić coś z owocowym twistem. Ten bananowy deser smakuje wybornie, a przygotowanie trwa jedynie kilka minut. Wystarczy zalać egzotyczny produkt jajkami i gotowe!

Wśród domowych deserów można wyróżnić wiele smakowitych pozycji - od babcinych ciastek i wypieków, po wszelakie kremy, galaretki czy budynie. Warto jednak sięgnąć także po owoce - dziś przedstawiamy przepis, który jest gotowy w kilka minut, a zadowoli największych łasuchów. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Bananowy deser bez pieczenia i grama mąki w składzie 

Czasami nie trzeba kombinować w kuchni, by uzyskać coś naprawdę wspaniałego. Podobnie jest z deserami, które czasami na bazie jedynie kilku składników potrafią smakować jak te z najlepszej cukierni. Dla leniuchów i zabieganych mamy przepis, gdzie rolę główną odgrywają banany - jest smacznie, ekspresowo i oryginalnie! 

Do naszego deseru bananowego nie trzeba ani grama mąki, obejdzie się też bez pieczenia w piekarniku. Ważne są za to jajka i cukier, które wspólnie lądują na patelni. Taki duet nie może się nie udać - a smakuje za to jak prawdziwy majstersztyk. Banan otulony takim ciastem dosłownie rozpływa się w ustach. Deser jest idealny gdy najdzie nas ochota na łakocie czy zaskoczą nas nagli, niezapowiedziani goście. 

Przepis na bananowy deser w najprostszej wersji bez pieczenia i mąki

Składniki: 

  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki mleka.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania patelni. 
  2. Na taflę wrzuć teraz dwie łyżeczki cukru, ustaw średnią moc palnika i poczekaj, aż kryształki się rozpuszczą. 
  3. Na cukrze ułóż banany pokrojone w podłużne plastry lub talarki. 
  4. Do miseczki wbij jajka, połącz je z pozostałym cukrem, odrobiną soli i skrobią. na koniec do masy wlej mleko - wszystko dokładnie i starannie wymieszaj, tak by nie było żadnych grudek. 
  5. Ubitą masę jajeczną wlej na patelnię. 
  6. Smaż pod przykryciem kilka minut, a następnie obróć na drugą stronę.
  7. Nasz bananowy deser powinien być pięknie zarumieniony na złoty kolor z obu stron. 
  8. Taka słodycz doskonale komponuje się z bitą śmietaną, syropem klonowym lub np odrobiną kwaśnych powideł. 
Więcej o: