Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie

Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to prawdziwe dzieło sztuki!

Gdy za oknem mróz i śnieg warto zadbać o rozgrzewające i sycące dania. Takim bez dwóch zdań są domowej roboty zupy. Kartoflanka, nazywana w niektórych regionach Polski ciupanką, sprawdzi się w tej roli doskonale. Skład jest prost i tani, a przygotowanie jest banalnie proste. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Ciupanka, czyli ekspresowa zupa kartoflana na wypasie 

Jak Polska długa i szeroka tyle smakołyków i regionalnych specjałów. Przykładowo na Podhalu króluje kwaśnica i oscypki, na Śląsku zaś rolady i modro kapusta. Podkarpacie oferuje jednak obłędnie smaczną zupę - mowa tu o ciupance, czyli najprostszej na świecie kartoflance. Nie trzeba wiele by wydobyć z niej najlepszy smak, warto jednak mimo to pamiętać o kilku zasadach, które gwarantują obłędy i rozgrzewający posiłek. 

W podkarpackiej kartoflance, poza głównym składnikiem króluje też wiele innych warzyw. Bazą jest oczywiście solidna porcja włoszczyzny, nie brakuje także czosnku, cebuli i zieleniny. Ważną rolę odgrywa jednak czerwona fasola, która zagwarantuje sycący efekt oraz niebanalny smak. W wersji mięsnej warto dodać także skwarki wędzonego boczku. 

Przepis na ciupankę, czyli wyśmienitą kartoflankę rodem z Podkarpacia 

Składniki: 

  • 150 g wędzonego boczku, 
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 garści posiekanej albo pokrojonej drobno włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler)
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty,
  • pół szklanki zakwasu z ogórków, 
  • sól,
  • woda, 
  • zielenina np. koperek lub natka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek podsmaż w garnku pół cebuli, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
  2. Gdy wszystko się ładnie zarumieni, dodaj drobno pokrojoną włoszczyznę. Smaż warzywa przez kilka minut, aż nabiorą kolorów. 
  3. Teraz pora na fasolę. Wcześniej należy ją jednak odcedzić i dokładnie przepłukać. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz.
  4. Wszystko ponownie podsmażamy i zalewamy wodą do zakrycia.
  5. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 
  6. Na patelni podsmaż pozostałą oraz pokrojony w kostkę boczek. Dzięki temu uzyskamy wyśmienitą okrasę do naszej kartoflanki. 
  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zakwaś zupę zakwasem. Na koniec zabiel śmietaną, wcześniej ją hartując. 
  8. Na koniec rzecz kluczowa, czyli "ciupanie" naszej kartoflanki - najlepiej użyć do tego tłuczka, jednak zda egzamin także blender. Wskazówka - pamiętaj, by wyciągnąć ziele i liście laurowe. 
  9. Zupę na koniec przekładamy do miseczek, serwujemy z okrasą i ulubioną zieleniną. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.