Szybkie pączki z mascarpone. Mięciutkie i puszyste jak podusia

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na tłusty czwartek i chociaż rozmaitymi słodkościami raczymy się cały rok, to tego dnia wszystko smakuje lepiej. A co w tłusty czwartek jest najsmaczniejsze? Oczywiście domowe pączki. Zrób je ekspresowo i podaruj sobie prawdziwą rozkosz.

Pączki to dowód na to, że świat jednak jest dobrym miejscem do życia. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i z tej właśnie słodkiej okazji mamy dla was przepis na pączki, które są idealne w każdym calu. Nie tylko są pyszne, mięciutkie i puszyste, to jeszcze banalne w wykonaniu i naprawdę szybkie. Jeśli nagle najdzie cię ochota na małe pączusie, ten przepis przybędzie z pomocą. 

Zobacz wideo

Szybkie pączki z mascarpone. Idealne nie tylko na tłusty czwartek

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450
  • 2 większe jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżki śmietany 12 lub 18 proc
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Małe pączki z mascarpone - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, to naprawdę istotne. 
  2. Serek mascarpone wymieszaj z jajkami oraz kwaśną śmietaną. Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
  3. Suche składniki przesyp do serka wymieszanego z jajkami i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz także użyć miksera na niskich obrotach. 
  4. W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na pączki. Ciasto zsuwaj na tłuszcz za pomocą innej łyżeczki moczonej w oleju - to ułatwi sprawę. 
  5. Pączki smaż na złoty kolor. Pod wpływem temperatury powinny same się obracać. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym i kiedy nieco odciekną, oprósz je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 

Takie pączki są naprawdę przepyszne. Jeśli nie wyjdą ci idealnie okrągłe, nie przejmuj się - przecież chodzi o smak i puszystość. Jeśli chcesz je delikatnie podkręcić, możesz dodać odrobinę cynamonu do ciasta - będą jeszcze smaczniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.