Pączki to dowód na to, że świat jednak jest dobrym miejscem do życia. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i z tej właśnie słodkiej okazji mamy dla was przepis na pączki, które są idealne w każdym calu. Nie tylko są pyszne, mięciutkie i puszyste, to jeszcze banalne w wykonaniu i naprawdę szybkie. Jeśli nagle najdzie cię ochota na małe pączusie, ten przepis przybędzie z pomocą.
Szybkie pączki z mascarpone. Idealne nie tylko na tłusty czwartek
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450
- 2 większe jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- 2 pełne łyżki śmietany 12 lub 18 proc
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Małe pączki z mascarpone - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, to naprawdę istotne.
- Serek mascarpone wymieszaj z jajkami oraz kwaśną śmietaną. Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Suche składniki przesyp do serka wymieszanego z jajkami i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz także użyć miksera na niskich obrotach.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na pączki. Ciasto zsuwaj na tłuszcz za pomocą innej łyżeczki moczonej w oleju - to ułatwi sprawę.
- Pączki smaż na złoty kolor. Pod wpływem temperatury powinny same się obracać. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym i kiedy nieco odciekną, oprósz je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Takie pączki są naprawdę przepyszne. Jeśli nie wyjdą ci idealnie okrągłe, nie przejmuj się - przecież chodzi o smak i puszystość. Jeśli chcesz je delikatnie podkręcić, możesz dodać odrobinę cynamonu do ciasta - będą jeszcze smaczniejsze.