Konkurencja dla pączków i faworków. Na tłusty czwartek doskonale sprawdzi się... mrowisko

Wielkie odliczanie do tłustego czwartku już się rozpoczęło. Do ulubionego święta Polaków zostało już tylko kilka tygodni. W tym roku będziemy się zajadać nie tylko faworkami i pączkami, ale i niezwykłym mrowiskiem. Co się kryje za tą nazwą? Gwarantujemy, że coś pysznego.

Niektórzy powiedzieliby, że to góra faworków - i nie byliby w błędzie. Mrowisko to słodkie ciasto uformowane na kształt kopca lub choinki, składające się z kruchych płatków, przypominających rodzime chruściki. To popularny deser kuchni litewskiej, który zadomowił się również w Polsce, głównie na Podlasiu. Na ogół polewa się go polewą maślaną lub miodem i hojnie posypuje czarnym makiem, który z oddali przypomina mrówki. Specyficznie prezentujący się smakołyk świetnie sprawdzi się jako przekąska na tłusty czwartek. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Był już kopiec kreta, przyszła więc i pora na mrowisko. Wygląda dość nietypowo, ale smakuje wręcz obłędnie

Niewiele osób słyszało jeszcze o mrowisku, a wielka szkoda. Jest to deser dość prosty w przygotowaniu i niewymagający wielu składników. Pierwszy etap przypomina wyrabianie faworków, dlatego nie powinien nastręczyć żadnych problemów. Mrowisko wygląda i smakuje spektakularnie, dlatego polecamy przygotować je dla gości z okazji tłustego czwartku.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 6 dużych jajek,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • olej roślinny do smażenia.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła,
  • 130 ml miodu,
  • 50 ml wody,
  • 15 g cukru,
  • czarny mak,
  • opcjonalnie: rodzynki.

Litewskie mrowisko na tłusty czwartek. Sposób wykonania

Zacznij od dwukrotnego przesiania mąki przez sitko. Masło zetrzyj z cukrem pudrem na puszystą, lekką masę, a następnie stopniowo dodawaj do niej jajka, śmietanę i spirytus. Powoli wsypuj również mąkę. Całość połącz i zagnieć ręcznie na ciasto. Pamiętaj, aby robić to dynamicznie - masa musi się dobrze napowietrzyć.

Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki. W międzyczasie połącz w rondelku wszystkie składniki na polewę, czyli: miód, masło, wodę, cukier oraz mak. Gotuj masę na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, po czym odstaw ją do lekkiego ostudzenia.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na części i cienko rozwałkuj, a następnie wykrawaj z niego wąskie prostokąty. Powstałe fragmenty smaż w głębokim oleju z każdej strony. Kiedy się zarumienią, wyłóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Teraz wystarczy już tylko uformować kopiec. Przygotowaną tacę wysmaruj delikatnie masą miodową. Warstwowo układaj na niej usmażone kawałki ciasta. Pamiętaj, by każdą warstwę solidnie skropić klejącą polewą. Na koniec oprósz mrowisko "mrówkami", czyli makiem. Smacznego!

Więcej o: