Nie ma nic lepszego w mroźne dni, niż talerz (albo kilka) treściwej, pożywnej zupy. Jedną z najsmaczniejszych zup jest oczywiście ogórkowa, którą kochamy za lekko kwaśny smak i pyszną wkładkę z żeberek, wołowiny lub kurczaka. Przepis na ogórkową każdy mniej więcej zna, ale dziś zdradzimy wam, jak ją zrobić, żeby była naprawdę dużo smaczniejsza, a także nieco bardziej sycąca. Zamiast ziemniaków dodaj ryż i przygotuj się na westchnienia rozkoszy znad talerzy.
Zupa ogórkowa inaczej - dodaj ryż i zwariuj ze szczęścia
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
- ok. 300-400 g ogórków kiszonych
- sok z ogórków kiszonych do smaku
- 1 szklanka suchego ryżu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- posiekany koperek
- opcjonalnie śmietana do zabielenia
Zupa ogórkowa z ryżem - sposób wykonania:
- Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średniej mocy palnika i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je.
- Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. Dodaj do zupy. Dodaj niewielką ilość soli, kilka kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych. Gotuj na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
- Ryż przepłucz na sicie i dodaj do zupy. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj ogórki pokrojone w kostkę lub starte na tarce - wcześniej możesz podsmażyć je na maśle.
- Gotuj całość przez ok. 10-15 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku sokiem z ogórków oraz solą i pieprzem. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietankę. Nie zapomnij także o posiekanym koperku.
Zupa ogórkowa z ryżem jest gęsta i zawiesista, dzięki skrobi z ryżu, która uwalnia się podczas gotowania. Jest to więc wymarzony obiad w mroźne dni, kiedy mamy ochotę na sycące i treściwe zupy. Pamiętaj jednak, by ryż dodawać zawsze przed tym, gdy dodasz do zupy ogórki. Kwas spowolni lub całkowicie zablokuje proces gotowania.