Zupa ogórkowa może być smaczniejsza. Zamień ziemniaki na inny składnik, a nawet babcia cię pochwali

Zupa ogórkowa to klasyki polskiej kuchni i wątpię, że istnieje nawet niewielkie grono osób, które za nią nie przepadają. Przepis na zupę ogórkową jest naprawdę prosty, ale dziś odrobinkę podrasujemy przepis. Robisz ogórkową z ziemniakami? Od dziś przestaniesz je dodawać, a rodzina będzie cię nosić na rękach.

Nie ma nic lepszego w mroźne dni, niż talerz (albo kilka) treściwej, pożywnej zupy. Jedną z najsmaczniejszych zup jest oczywiście ogórkowa, którą kochamy za lekko kwaśny smak i pyszną wkładkę z żeberek, wołowiny lub kurczaka. Przepis na ogórkową każdy mniej więcej zna, ale dziś zdradzimy wam, jak ją zrobić, żeby była naprawdę dużo smaczniejsza, a także nieco bardziej sycąca. Zamiast ziemniaków dodaj ryż i przygotuj się na westchnienia rozkoszy znad talerzy.

Zobacz wideo

Zupa ogórkowa inaczej - dodaj ryż i zwariuj ze szczęścia

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
  • ok. 300-400 g ogórków kiszonych
  • sok z ogórków kiszonych do smaku
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Zupa ogórkowa z ryżem - sposób wykonania:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średniej mocy palnika i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je. 
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. Dodaj do zupy. Dodaj niewielką ilość soli, kilka kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych. Gotuj na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie. 
  3. Ryż przepłucz na sicie i dodaj do zupy. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj ogórki pokrojone w kostkę lub starte na tarce - wcześniej możesz podsmażyć je na maśle. 
  4. Gotuj całość przez ok. 10-15 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku sokiem z ogórków oraz solą i pieprzem. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietankę. Nie zapomnij także o posiekanym koperku.

Zupa ogórkowa z ryżem jest gęsta i zawiesista, dzięki skrobi z ryżu, która uwalnia się podczas gotowania. Jest to więc wymarzony obiad w mroźne dni, kiedy mamy ochotę na sycące i treściwe zupy. Pamiętaj jednak, by ryż dodawać zawsze przed tym, gdy dodasz do zupy ogórki. Kwas spowolni lub całkowicie zablokuje proces gotowania. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA