Racuchy uwielbiamy pod każdą postacią. Mogą być one zapełnione jabłkami, śliwkami, czy nawet malinami. Oblane czekoladą lub posypane cukrem pudrem robią furorę na każdym stole. Podstawowa receptura mówi, że do składników dodaje się mleko, jednak my postanowiliśmy zrobić ot inaczej. Dzięki takiemu połączeniu są one lżejsze, a smak jest delikatniejszy.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Co więc dodać do placków? Oczywiście, że maślankę. To ona dodaje niezwykłego posmaku i sprawia, że klasyk zdobywa nowe życie. W tym przepisie dodaje się również jabłka i aromaty waniliowe. Dzięki temu racuchy są bardziej aromatyczne i sycące.
Przepis na racuchy na maślance
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 300 ml maślanki,
- 2 duże jabłka,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka oleju do ciasta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zrobienie rozczynu z drożdży. W misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj do nich cukier oraz wcześniej podgrzane mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby mogło lekko podrosnąć. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, naczynie możesz umieścić do rozgrzanego do 40°C piekarnika i chwilę w nim potrzymać.
- W czasie kiedy drożdże rosną, należy umyć, obrać i pokroić w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w cienkie plastry. Jeśli jednak nie lubisz tak pokrojonych kawałków, możesz zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Najlepszym wyborem będą miękkie i słodkie jabłka.
- Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj do niej sól oraz cukier waniliowy, a także wbij jajka. Całość wymieszaj.
- Do masy dodaj olej i wcześniej przygotowany rozczyn, nie zapomnij również o maślance. Składniki mieszaj przez około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około 40-50 minut, aby mogło urosnąć.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim nabierane łyżką ciasto. Formuj z niego placuszki, które smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał pozostałości z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.