Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Jeden nietypowy dodatek nada jej oryginalnego smaku

Surówka to jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, burgerów, jak i dań rybnych. Dla odmiany warto przygotować ją nie z kapusty białej czy modrej, a pekińskiej. Z jednym oryginalnym składnikiem smakuje jeszcze lepiej.

Surówka z kapusty pekińskiej to świetne urozmaicenie mięsnego posiłku. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także zdrowa i pożywna. Znajdują się w niej warzywa takie jak papryka i ogórek, które są cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, manganu, żelaza i magnezu. Warzywny dodatek obiadowy dostarcza organizmowi spore ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i korzystnie wpływa na trawienie. Jeśli połączymy to z prozdrowotną oliwą, otrzymamy prawdziwą bombę witaminową.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Genialny patent na surówkę z kapusty pekińskiej. Wystarczy, że dodasz jeden nietypowy składnik

Surówka do obiadu wcale nie musi być jałowa i nudna. Jeśli skomponujemy ją z odpowiednimi składnikami, uzyskamy wyśmienity dodatek. Polecamy wzbogacić surówkę z kapusty pekińskiej o nasiona sezamu. Nada on wyjątkowego smaku i sprawi, że danie będzie wyglądało niezwykle oryginalnie. Ponadto sezam jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Regularne spożycie świetnie wpływa na kondycję włosów i cery. Badania naukowe wskazują też na jego potwierdzone działanie antynowotworowe. Przygotowanie zdrowej i pysznej surówki z warzywami i sezamem zajmie ci zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 papryka czerwona lub zielona,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • 30 g sezamu,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy

Oderwij głąb kapusty, a następnie porządnie ją opłucz. Posiekaj warzywo na cienkie paski i umieść je w dużej misce. Ogórka również opłucz, a w dalszej kolejności obierz i pokrój w plasterki. Z papryki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją w drobną kostkę.

Warzywa połącz w misce. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, po czym wlej nieco oliwy oraz świeżego soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp surówkę sezamem i zaserwuj ją jako dodatek do dania głównego. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.