Te babeczki przypominają pączki. Obłędnie puszysty wypiek to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to nie tylko faworki, oponki i babcine wypieki. W tym roku postaw na babeczki, które udają pączki. To ciekawa alternatywa dla klasyki, która nie tylko obłędnie smakuje, ale jest też o wiele lżejsza i puszysta razy dziesięć!

Zamiast po raz kolejny szykować klasyki na Tłusty Czwartek, postaw na nieco bardziej oryginale łakocie. Na stole równie pięknie zaprezentują się puszyste niczym chmurka babeczki, które świetnie udają pączki. Smak jest naprawdę wyjątkowy, a przygotowanie banalnie proste. 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Te babeczki udają pączki, ale są o wiele smaczniejsze od tradycji 

Już 8 lutego wypada ukochane święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Wówczas na stołach królują pączki, chrust i rozmaite ciasteczka. Słodkie menu warto jednak nieco urozmaicić i postawić tym razem na coś nowego, a także spektakularnego. Babeczki udające dorodne pączki sprawdzą się w tej roli idealnie. Wszystko jest proste, od składu, po przygotowanie i dekorowanie - z przepisem poradzi sobie nawet największy nowicjusz.

Do naszych babeczek nie trzeba wiele. Skład jest prosty, a same składniki tanie. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Warto jednak pamiętać, że pączkowe babeczki robi się z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Główną zasadą jest, chociażby dopilnowanie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a nie były na szybko wyciągnięte z lodówki. 

Babeczki alla pączki, czyli drożdżowe łakocie idealne na Tłusty Czwartek 

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżka cukru.

Ciasto:

  • 4 łyżki mąki,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko i dwa żółtka. 

Nadzienie: 

  • ulubiona konfitura lub dżem, 
  • cukier puder, 
  • żółtko i łyżka mleka.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek zaczyn. Rozkrusz drożdże, zalej mlekiem i dodaj cukier oraz mąkę. Wszystkie składniki zamieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 
  2. W tym czasie jajko żółtka oraz cukier utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i wszystko starannie wymieszaj.
  3. Stopniowo wsypuj do masy mąkę z solą i mieszaj do połączenia składników. Wlej roztopione masło i wymieszaj.
  4. Teraz czas na wyrabianie gładkiego, elastycznego ciast - im dłużej tym ciasto będzie lepsze. 
  5. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj. Teraz placek podziel na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoniach, a do środka włóż hojną porcję nadzienia z dżemu lub konfitury. Ciasto formuj zgrabną kulkę, która następnie przełóż do papilotek lub formy na muffinki.
  7. Gotowe babeczki odstaw na kolejne 30 minut.
  8. Na koniec każdą babeczkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  9. Babeczki alla pączki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut, aż wierzch ciasta zaczną się pięknie rumienić. 
  10. Babeczki ostudź i udekoruj cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.