Leśny mech - ciasto na zielono. Nikt nie pomyśli, że połączenie szpinaku z tym serem jest tak pyszne

Ciasto leśny mech to hit w każdym calu. Nie tylko jest przepyszne, lecz także wygląda po prostu bombowo. Rzeczą, która wyróżnia to ciasto na tle innych, jest zaskakujące połączenie dwóch najważniejszych składników. Połączenie szpinaku i mascarpone na słodko brzmi jak herezja? Nic bardziej mylnego - zakochasz się w tym smaku - to najlepsze ciasto.

Leśny mech to ciasto, które cieszy oczy i kubki smakowe wszystkich łasuchów. Jest "dobre, takie nie za słodkie" i wbrew pozorom naprawdę łatwe w wykonaniu. Lubisz szpinak? W wersji na słodko z kremem skradnie serce twoje i wszystkich twoich bliskich. 

Zobacz wideo

Leśny mech - ciasto na wszystkie okazje

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 większe jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • ok. 2/3 szklanki oleju
  • pełna łyżka proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: owoce granatu, borówki i maliny lub inne owoce

Leśny mech - sposób wykonania:

  1. Zacznij od szpinaku. Opłucz go, osusz delikatnie i podsmaż, aż lekko zwiędnie. Następnie przełóż go do miski i zmiksuj na gładką masę. Odłóż do lekkiego ostygnięcia. 
  2. Do miski wbij jajka i dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij całość na puszysty i jasny krem. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. 
  3. Do ubitych jajek cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Na końcu dodaj mus szpinakowy, wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25-20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  4.  Kiedy ciasto szpinakowe stygnie, przygotuj krem z mascarpone. Do miski włóż serek mascarpone oraz śmietankę. Zadbaj o to, by składniki były mocno schłodzone. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj całość na gładki i puszysty krem. 
  5. Ciasto szpinakowe ostrożnie wyjmij z formy do pieczenia i podziel je na dwie części, jak biszkopt do tortu. Następnie przełóż je kremem z mascarpone. Na wierzchu ułóż owoce i dla dekoracji możesz dodać listki mięty. 

Wskazówka: do kremu z mascarpone możesz dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej lub niewielką ilość żelatyny. Wówczas krem będzie sztywniejszy i nie będzie wypływał podczas krojenia ciasta. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.