-
Haps
-
Jak przygotować
- Leśny mech - ciasto na zielono. Nikt nie pomyśli, że połączenie szpinaku z tym serem jest tak pyszne
Leśny mech - ciasto na zielono. Nikt nie pomyśli, że połączenie szpinaku z tym serem jest tak pyszne
Ciasto leśny mech to hit w każdym calu. Nie tylko jest przepyszne, lecz także wygląda po prostu bombowo. Rzeczą, która wyróżnia to ciasto na tle innych, jest zaskakujące połączenie dwóch najważniejszych składników. Połączenie szpinaku i mascarpone na słodko brzmi jak herezja? Nic bardziej mylnego - zakochasz się w tym smaku - to najlepsze ciasto.
Leśny mech to ciasto, które cieszy oczy i kubki smakowe wszystkich łasuchów. Jest "dobre, takie nie za słodkie" i wbrew pozorom naprawdę łatwe w wykonaniu. Lubisz szpinak? W wersji na słodko z kremem skradnie serce twoje i wszystkich twoich bliskich.
Leśny mech - ciasto na wszystkie okazje
Składniki na ciasto szpinakowe:
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 większe jajka w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- ok. 2/3 szklanki oleju
- pełna łyżka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml zimnej śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: owoce granatu, borówki i maliny lub inne owoce
Leśny mech - sposób wykonania:
- Zacznij od szpinaku. Opłucz go, osusz delikatnie i podsmaż, aż lekko zwiędnie. Następnie przełóż go do miski i zmiksuj na gładką masę. Odłóż do lekkiego ostygnięcia.
- Do miski wbij jajka i dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij całość na puszysty i jasny krem. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Na końcu dodaj mus szpinakowy, wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25-20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy ciasto szpinakowe stygnie, przygotuj krem z mascarpone. Do miski włóż serek mascarpone oraz śmietankę. Zadbaj o to, by składniki były mocno schłodzone. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj całość na gładki i puszysty krem.
- Ciasto szpinakowe ostrożnie wyjmij z formy do pieczenia i podziel je na dwie części, jak biszkopt do tortu. Następnie przełóż je kremem z mascarpone. Na wierzchu ułóż owoce i dla dekoracji możesz dodać listki mięty.
Wskazówka: do kremu z mascarpone możesz dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej lub niewielką ilość żelatyny. Wówczas krem będzie sztywniejszy i nie będzie wypływał podczas krojenia ciasta.