Zatkany zlew spędza ci sen z powiek? Nie potrzebujesz silnych detergentów, jeśli masz w domu ten produkt

Odpływ w zlewie kuchennym to jedno z tych miejsc, które zatyka się najczęściej. Winowajcą jest często wylewany do zlewu tłuszcz, choć resztki jedzenia również potrafią zalegać w rurach miesiącami. Uporczywy problem można załatwić silną chemią, jednak w pierwszej kolejności lepiej chwycić się domowych sposobów. Moja babcia używa tego produktu regularnie i nigdy nie narzeka na zatkany odpływ.

Nic nie irytuje tak mocno, jak zatkany odpływ, gdy w zlewie piętrzą się brudne naczynia. Sytuacja ta nie tylko sprawia kłopot, ale i odrzuca wiele osób. W końcu mało kto lubi oczyszczać pełen resztek zlew. Aby uporać się z problemem zatkanego zlewu, wcale nie trzeba sięgać po silne detergenty, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Domowe, babcine sposoby nie mają sobie równych.

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Jak odetkać zlew? Wsyp odrobinę tego produktu i patrz, jak dzieje się magia

Zatkany zlew może stać się problemem każdego, jeśli nie dbamy o regularne oczyszczanie rur. Jak więc udrożnić go, gdy doprowadzimy to solidnego zatkania odpływu? Wcale nie trzeba sięgać po żrące granulki. Z zatkanym zlewem świetnie poradzi sobie... kwasek cytrynowy. Przydatny składnik w wielu daniach jest prawdziwym pogromcą kamienia, plam i pozostałości w odpływie.

Do odpływu wsyp 2-3 łyżki kwasku cytrynowego i zostaw na 1-2 minuty. Po tym czasie wlej do zlewu wrzątek. Już po pierwszym razie zlew powinien się z łatwością udrożnić. Dla pewności można powtórzyć cały proces jeszcze raz. Woda będzie spływać bez problemu.

Dlaczego kwasek to o wiele lepszy wybór niż sklepowa chemia? Nie tylko zmniejszamy ryzyko wdychania szkodliwych oparów. Przede wszystkim jest to rozwiązanie korzystne dla środowiska. Z tego domowego triku powinny korzystać również osoby posiadające oczyszczalnię przydomową. Wsypywane do niej bakterie ulegają bowiem zniszczeniu w kontakcie z silnymi detergentami.

Inne sposoby na zatkany zlew. Postaw na sprawdzony klasyk

Jeśli nie masz kwasku cytrynowego w domu, nie musisz jeszcze używać sklepowych detergentów. Zamiast tego użyj klasyki wśród domowych środków czyszczących, czyli sody oczyszczonej. Sprawdzonym sposobem jest wsypać 2 łyżki sody do odpływu, zalać 1/3 szklanki octu i zatkać odpływ ściereczką. Kiedy oba te składniki wejdą w reakcję, z łatwością usuną nagromadzony tłuszcz i resztki jedzenia. Grunt to skierować działanie mieszanki do wewnątrz odpływu, dlatego ściereczkę najlepiej przytrzymać ręką lub ułożyć na niej ciężki przedmiot. Po paru minutach wlej do odpływu wrzątek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.