Spektakularne ciasto Snickers zrobisz bez pieczenia. Tu liczy się orzechowy akcent i ciągnąca masa

Dla fanów karmelu i orzeszków mamy dziś przepis na ciasto Snickers, które smakuje o niebo lepiej niż kultowy batonik. Obejdzie się bez pieczenia i skomplikowanych zabiegów - wystarczy jedynie zadbać o zjawiskowe, słodkie warstwy. Tu króluje kruchy spód i bajecznie ciągnąca się masa.

Pieczenie to niejednokrotnie prawdziwe wyzwanie, szczególnie jeśli chcemy uzyskać biszkopt idealny, lub piętrowy, spektakularny tort. Na szczęście czasami można przerzucić się na ciasta bez pieczenia, które są o wiele prostsze i niejednokrotnie tańsze w przygotowaniu. Snickers jest zatem idealną propozycją dla leniuchów i wiecznie zabieganych. 

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Ciasto Snickers. Bez pieczenia i skomplikowanych składników 

Niemal każdy zna smak kultowego batonika Snickers. Co zatem powiesz na przygotowanie go samodzielnie w domu tylko, że w wersji XXL? Tak powstanie obłędne, warstwowe ciasto Snickers, które na dodatek nie wymaga pieczenia. Jest banalnie proste, spektakularne i smaczniejsze nawet od babcinych placków. 

Do ciasta Snickers potrzeba oczywiście solidnej porcji karmelu bądź masy kajmakowej, orzechów i kruchego, ciasteczkowego spodu. Nie może zabraknąć także puszystej niczym chmurka masy, która wszystko pięknie połączy i nada ciastu znakomitego smaku. Krem budyniowy sprawdzi się tu śpiewająco - nie jest zbyt słodki, co da kontrę do pozostałych produktów. 

Przepis na warstwowe ciasto Snickers - bez pieczenia, za to z ciągnącą się masą 

Składniki: 

  • 2 opakowania słonych krakersów lub herbatników,
  • puszka masy kajmakowej,
  • jajko,
  • kostka masła,
  • pół szklanki cukru,
  • litr mleka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 200 g orzeszków ziemnych. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, a na dnie ułóż krakersy lub herbatniki. 
  2. Następnie przechodzimy do masy budyniowej. Z litra mleka odlej szklankę nabiału i rozpuść w niej dwa budynie, dwa rodzaje mąki oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. 
  3. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku z cukrem waniliowym i masłem. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wlej masę budyniową rozrobioną w szklance mleka. 
  4. Zmniejsz moc palnika na minimum i wszystko starannie i powoli mieszaj, aż do powstania gładkiej i gęstej masy. Ściągnij naczynie z gazu. 
  5. Budyń odstaw do wystygnięcia. 
  6. Na warstwę krakersów wyłóż masę budyniową, wyłóż kolejne krakersy, masę kajmakową i na wierzch orzeszki. Wskazówka - można stworzyć więcej warstw naprzemiennie układając obie masy i kruchy spód. 
  7. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowe do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.