Pieczenie to niejednokrotnie prawdziwe wyzwanie, szczególnie jeśli chcemy uzyskać biszkopt idealny, lub piętrowy, spektakularny tort. Na szczęście czasami można przerzucić się na ciasta bez pieczenia, które są o wiele prostsze i niejednokrotnie tańsze w przygotowaniu. Snickers jest zatem idealną propozycją dla leniuchów i wiecznie zabieganych.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Ciasto Snickers. Bez pieczenia i skomplikowanych składników
Niemal każdy zna smak kultowego batonika Snickers. Co zatem powiesz na przygotowanie go samodzielnie w domu tylko, że w wersji XXL? Tak powstanie obłędne, warstwowe ciasto Snickers, które na dodatek nie wymaga pieczenia. Jest banalnie proste, spektakularne i smaczniejsze nawet od babcinych placków.
Do ciasta Snickers potrzeba oczywiście solidnej porcji karmelu bądź masy kajmakowej, orzechów i kruchego, ciasteczkowego spodu. Nie może zabraknąć także puszystej niczym chmurka masy, która wszystko pięknie połączy i nada ciastu znakomitego smaku. Krem budyniowy sprawdzi się tu śpiewająco - nie jest zbyt słodki, co da kontrę do pozostałych produktów.
Przepis na warstwowe ciasto Snickers - bez pieczenia, za to z ciągnącą się masą
Składniki:
- 2 opakowania słonych krakersów lub herbatników,
- puszka masy kajmakowej,
- jajko,
- kostka masła,
- pół szklanki cukru,
- litr mleka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200 g orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Na początek wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, a na dnie ułóż krakersy lub herbatniki.
- Następnie przechodzimy do masy budyniowej. Z litra mleka odlej szklankę nabiału i rozpuść w niej dwa budynie, dwa rodzaje mąki oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek.
- Pozostałe mleko podgrzej w rondelku z cukrem waniliowym i masłem. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wlej masę budyniową rozrobioną w szklance mleka.
- Zmniejsz moc palnika na minimum i wszystko starannie i powoli mieszaj, aż do powstania gładkiej i gęstej masy. Ściągnij naczynie z gazu.
- Budyń odstaw do wystygnięcia.
- Na warstwę krakersów wyłóż masę budyniową, wyłóż kolejne krakersy, masę kajmakową i na wierzch orzeszki. Wskazówka - można stworzyć więcej warstw naprzemiennie układając obie masy i kruchy spód.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowe do podania.