To ciasto będzie ulubieńcem nie tylko najmłodszych. Każdy poprosi o kawałek

W naszych przepiśnikach można znaleźć wiele przepisów na różne desery. Na pewno znajdziemy tak recepturę na sernik, karpatkę, szarlotkę i piernika. Do tak zacnej listy warto również dodać bardziej oryginalne wypieki. Jednym z nich jest to zielone ciasto. Smak i wygląd zachęca do przetestowania.

Chyba każdy z nas chociaż raz oglądał bajkę o ogrze i jego sympatycznym przyjacielu ośle. Fantastyczny "Shrek" po dziś dzień oglądany jest nie tylko przez najmłodszych, a także przez dorosłych. Popularny jest na całym świecie i na jego cześć nazywane są nie tylko miejsca, a także pyszne smakołyki.

Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Ten zielony wypiek, przez swoją charakterystyczną barwę również nosi jego imię. Jego bazą jest puszysty i miękki biszkopt. Zielona masa powstaje na bazie zielonego soku oraz budyniu. Znalazło się też miejsce dla galaretki, masy śmietankowej i ciastek typu delicje. Ten deser wymaga cierpliwości i trochę czasu, ale wszystko to jest tego warte, bo smak jest niezastąpiony.

Przepis na ciasto Shrek

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Składniki na zieloną warstwę

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś,
  • 3 budynie śmietankowe.

Składniki na warstwę śmietankową

  • 400 ml śmietanki 30%,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 2 paczki delicji.

Składniki na trzecią warstwę

  • 2 opakowania dowolnej zielonej galaretki,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania biszkoptu

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj cukier, olej i aromat waniliowy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Pod koniec wsyp obie mąki i delikatnie wmieszaj je w całość. Ciasto wylej na natłuszczoną blaszkę.
  2. Formę włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po tym czasie pozostaw biszkopt do wystudzenia. Gdy stanie się zimny, nasącz go mocną herbatą.

Sposób wykonywania zielonej warstwy

  1. Odlej od całości 250 ml soku. Całą resztę przelej do rondelka i zagotuj na średnim ogniu. Do odlanego napoju dodaj budynie i dokładnie wymieszaj. Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego mieszankę i wmieszaj ją w całość.
  2. Tak przygotowany sok gotuj przez kilka chwil. Gorący budyń wylej równo na biszkopt. Przykryw wierzch folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
  3. Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmij folię i przygotuj dalsze warstwy.

Sposób przygotowania warstwy śmietankowej

  1. Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, na koniec powoli wlewaj ostudzoną galaretkę.
  3. Masę wylej na zieloną warstwę. Delicje ułóż czekoladą do góry i lekko wciśnij w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.

Sposób przygotowania trzeciej warstwy

  1. Galaretki i żelatynę rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Tężejącą galaretkę wylej na ciasto. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do stężenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.