Chyba każdy z nas chociaż raz oglądał bajkę o ogrze i jego sympatycznym przyjacielu ośle. Fantastyczny "Shrek" po dziś dzień oglądany jest nie tylko przez najmłodszych, a także przez dorosłych. Popularny jest na całym świecie i na jego cześć nazywane są nie tylko miejsca, a także pyszne smakołyki.
Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem
Ten zielony wypiek, przez swoją charakterystyczną barwę również nosi jego imię. Jego bazą jest puszysty i miękki biszkopt. Zielona masa powstaje na bazie zielonego soku oraz budyniu. Znalazło się też miejsce dla galaretki, masy śmietankowej i ciastek typu delicje. Ten deser wymaga cierpliwości i trochę czasu, ale wszystko to jest tego warte, bo smak jest niezastąpiony.
Przepis na ciasto Shrek
Składniki na biszkopt
- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Składniki na zieloną warstwę
- 1 l zielonego soku typu Kubuś,
- 3 budynie śmietankowe.
Składniki na warstwę śmietankową
- 400 ml śmietanki 30%,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 2 paczki delicji.
Składniki na trzecią warstwę
- 2 opakowania dowolnej zielonej galaretki,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania biszkoptu
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj cukier, olej i aromat waniliowy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Pod koniec wsyp obie mąki i delikatnie wmieszaj je w całość. Ciasto wylej na natłuszczoną blaszkę.
- Formę włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po tym czasie pozostaw biszkopt do wystudzenia. Gdy stanie się zimny, nasącz go mocną herbatą.
Sposób wykonywania zielonej warstwy
- Odlej od całości 250 ml soku. Całą resztę przelej do rondelka i zagotuj na średnim ogniu. Do odlanego napoju dodaj budynie i dokładnie wymieszaj. Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego mieszankę i wmieszaj ją w całość.
- Tak przygotowany sok gotuj przez kilka chwil. Gorący budyń wylej równo na biszkopt. Przykryw wierzch folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
- Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmij folię i przygotuj dalsze warstwy.
Sposób przygotowania warstwy śmietankowej
- Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wody. Odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, na koniec powoli wlewaj ostudzoną galaretkę.
- Masę wylej na zieloną warstwę. Delicje ułóż czekoladą do góry i lekko wciśnij w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
Sposób przygotowania trzeciej warstwy
- Galaretki i żelatynę rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
- Tężejącą galaretkę wylej na ciasto. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do stężenia.