Faworki drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Dzięki temu trikowi zawsze są kruche

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Większość z nas już myśli o tym, co upichci z tej okazji. U mnie tak samo jak w poprzednich latach nie może zabraknąć drożdżowych faworków. Z tego przepisu zawsze wychodzą obłędne.

Faworki drożdżowe to obłędna karnawałowa przekąska, która sprawdzi się również w każdy normalny dzień roku. Ja zawsze posypuję je cukrem pudrem, choć podobno równie świetnie smakują polane lukrem. Oto przepis na najlepsze faworki na świecie. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Kruche drożdżowe faworki - przepis. Nie zapomnij o tym triku 

Wiele osób skarży się, że ich faworki nie są kruche. Ja jednak nie mam tego problemu, bo zawsze korzystam ze sprawdzonego triku. Przede wszystkim ważne jest, by dobrze napowietrzyć ciasto. To gwarancja jakości i smaku. 

Składniki: 

  • szklanka mąki, 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • łyżka cukru, 
  • łyżeczka cukru waniliowego, 
  • pół szklanki ciepłego mleka, 
  • dwa żółtka, 
  • ćwierć kostki masła, 
  • olej do smażenia. 

Jak zrobić kruche faworki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i wymieszaj całość. Dodaj dwie łyżeczki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstaw zaczyn na kwadrans. 
  2. W tym czasie resztę mąki wysyp na stolnicę, dodaj do niej cukier, cukier waniliowy, zimne masło i przesiekaj całość, by powstała kruszonka. 
  3. Z przygotowanej mąki uformuj kopiec, na środku umieść wyrośnięty zaczyn i roztrzepane żółtka. Dodawaj stopniowo resztę mleka. 
  4. Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Pozostaw je do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Rozbijaj ciasto wałkiem, by je napowietrzyć. Następnie rozwałkuj ciasto i podziel je na pasy. Pośrodku każdego fragmentu zrób nacięcie i przełóż koniec faworka przez powstały otwór. Gotowe faworki przykryj ściereczką, aby nie wyschły. 
  5. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Faworki smaż na złocisty kolor. Gotowe wystarczy posypać cukrem pudrem. 
Więcej o: