Od kiedy znam ten przepis, nie wrzucam do rosołu makaronu. Z tym jest znacznie lepszy

Niedziela bez rosołu to tak jak Wigilia bez barszczu z uszkami. Trudno wyobrazić sobie te dni bez właśnie tych dań. By klasyczną zupę jednak nieco zmodyfikować, zamiast makaronu polecamy wrzucić ten składnik. Zaskoczy on całą rodzinę i od tej pory będzie wykorzystywany za każdym razem.

W wielu domach rosół jest tradycyjnym daniem, bez którego niedziela nie może istnieć. Przygotowuje się go co tydzień, a smak i przepis nie różni się niczym od tego jak się go je zawsze. Jeśli jednak chce się zaskoczyć rodzinę, warto poeksperymentować z recepturą. Najlepszym pomysłem, jaki można wykorzystać, jest przepis na rosół z kaszą.

Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

Rosół z kaszą nie jest wcale popularną metodą podania tej zupy. Tak naprawdę mało kto o niej słyszał. Zamienia się wtedy klasyczny makaron na kaszę jaglaną. Jest ona delikatna i świetnie pasuje do aromatycznego posmaku wywaru.

Przepis na rosół z kaszą jaglaną

Składniki

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • zielona część pora,
  • 2 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • pęczek koperku,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie oczyść i włóż do większego garnka. Zalej go wodą do 3/4 wysokości naczynia i ustaw na średnim ogniu. Pozostaw mięso na około 1,5 godziny.
  2. Co jakiś czas zdejmuj szumowiny. Po godzinie marchewki, pietruszki i seler obierz, podziel w słupki i wrzuć do wywaru.
  3. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Ją również wrzuć do garnka ze składnikami.
  4. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je z zupy i dolej wody do garnka, aby zapełniła obniżony poziom. Kaszę jaglaną przepłucz w ciepłej wodzie trzy razy. Tak opłukaną kaszę dodać do rosołu. Gotuj do miękkości.
  5. Kilka minut przed końcem gotowania, dodaj posiekany koperek. Przed podaniem możesz włożyć do misek kawałki kurczaka. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.