Jak odświeżyć pączki? Namocz je w tym płynie, a będą mięciutkie jak marzenie! To sposób mojej babci

Jak odświeżyć pączki, których nie zjedliśmy w tłusty czwartek? Nie ma nic gorszego, niż marnotrawstwo. Kupiliście za dużo pączków i stały się czerstwe? Nie wyrzucajcie ich. Wystarczy je odświeżyć. Będą nadal pyszne.

Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Podpowiadamy

Jak odświeżyć pączki w piekarniku i nie tylko? Mamy na to kilka prostych i skutecznych metod. Marnotrawstwo jedzenia jest niedopuszczalne. Każdy się z tym zgodzi. Niestety przy tłustym czwartku, możemy źle ocenić nasze możliwości i zakupić lub zrobić za dużo pączków. Przez co stają się one po prostu czerstwe. Na szczęście możemy w bardzo łatwy sposób je odświeżyć. Jednym z takich sposobów jest umieszczenie pączków w piekarniku na kilka chwil. Musimy mieć jednak na uwadze, że takie pączki należy jeść na ciepło. W przeciwnym razie szybko staną się twarde.

Jak odświeżyć pączki? Namocz je w mleku. To sposób mojej babci

Pączki można odświeżyć, wykorzystując w tym celu mleko. To patent, z którym spotkałam się w domu. Moja babcia potrafiła uratować sytuację. Wystarczy namoczyć pączki w mleku i umieścić je w piekarniku lub w mikrofalówce. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością mleka, gdyż pączki mogą ulec rozmoczeniu. Podobnie jest z temperaturą. Jej wysokość należy dostosować indywidualnie do sprzętu i ilości odświeżanych pączków. W mikrofalówce pączki podgrzewamy przez ok. 10-15 sekund, w piekarniku trzeba pozostawić je nieco dłużej.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Wykorzystaj wodę. Pączki wyjdą świeżutkie!

Podobnie tak jak w przypadku mleka, możemy wykorzystać przefiltrowaną wodę. Oto instrukcja:

  • Pączki umieść na blasze.
  • Namocz je delikatnie wodą z każdej strony. Pamiętaj, aby jednak nie przesadzać z jej ilością.
  • Nagrzej piekarnik do około 180 stopni i włóż blaszkę z pączkami.
  • W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy pączki się nie przypalają.
  • Po kilku minutach powinny być gotowe do podania.

Masz za dużo pączków? Włóż je do zamrażalnika

Może wydawać się to mało skuteczne, jednak nic bardziej mylnego. Jeżeli zakupiłeś zbyt dużą ilość pączków, nie wyrzucaj ich do kosza. Umieść je w zamrażalniku. Jak to zrobić? Włóż świeże pączki do torebki foliowej lub papierowej i przełóż do zamrażalnika. Kiedy będziesz miał na nie ochotę, po prostu wyciągnij je i poczekaj, aż się rozmrożą.

Zjedz pączki nieco inaczej

Co prawda poniższy sposób nie jest patentem na typowe odświeżenie pączków, ale to świetny wariant, aby wykorzystać czerstwe przysmaki do kolejnego dania. Twarde pączki, można dodać do domowego koktajlu. Wystarczy podzielić je na mniejsze części i dodać jogurt (może być naturalny lub owocowy). Dorzucić ulubione owoce i wszystko zmiksować.

Masz twarde pączki? Zrób z nich tosty!

Kolejny patent może zaskakiwać. Zapewnimy jednak, że takich tostów na pewno nie jadłeś. Pokrój pączki na dosyć grube plastry. Obtocz je w jajku i wiórkach kokosowych. Usmaż na rozgrzanym oleju. Słodkie tosty podawaj z gorącą kawą lub herbatą. 

Zobacz też: Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.