Słodkie praliny w wersji fit. Z trzech składników wyczarujesz idealny deser na diecie

Fit pralinki to doskonała przekąska na słodko dla osób, które starają się ograniczyć spożycie słodyczy. Składają się z prostych, naturalnych składników, które po połączeniu cieszą kubki smakowe, a także dostarczają witamin. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wiele - wystarczą trzy produkty i odrobina czasu.

Nie tak łatwo dziś o prosty przepis na zdrowy deser. Jedne wymagają od nas sporego zaangażowania, inne z kolei namawiają do zakupu rzadko spotykanych, a nierzadko również drogich składników. Doskonałą przeciwwagę wprowadza receptura na słodkie praliny daktylowo-migdałowe. Wykonasz je w okamgnieniu przy minimalnym wysiłku.

Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto cztery przepisy na fit przekąski

Prosty i pyszny deser na diecie odchudzającej. Zrobisz go z zaledwie trzech produktów

Wegańskie "kulki mocy" świetnie sprawdzą się jako szybka i zdrowa przekąska lub jako popołudniowy deser. Osoby przebywające na diecie redukcyjnej ucieszą się, że pyszne praliny nie tylko poskromią ochotę na coś słodkiego, ale i dostarczą organizmowi cennych wartości odżywczych. Daktyle to doskonałe źródło witamin: A, B oraz C, a także składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i manganu. Są też bogate w antyoksydanty i inne substancje korzystnie wpływające na stan zdrowia.

Siemię lniane to z kolei dodatek, który pomoże utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i obniży "zły" cholesterol. Siemię lniane nie bez powodu zyskało miano "superfoods". Dba o pracę jelit, wspomaga trawienie, a ponadto zmniejsza dolegliwości skórne. Nie zapominajmy jednak o migdałach. Słyną one bowiem ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antydepresyjnych. Zawierają dużo białka, aminokwasów oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia proces trawienia. W poniższym przepisie najlepiej sprawdzą się migdały blanszowane, czyli bez łupiny i zewnętrznej, ciemnobrązowej skórki. 

Składniki:

  • 150 g świeżych daktyli,
  • 140 g siemienia lnianego,
  • 100 g migdałów,
  • dodatkowo: gorzkie kakao.

Słodkie praliny z daktyli i siemienia lnianego. Sposób przygotowania

Zacznij od namoczenia daktyli. W tym celu zalej je gorącą wodą i odstaw na ok. pół godziny. W dalszej kolejności wylej wodę i dokładnie odsącz owoce. W blenderze umieść daktyle, siemię lniane oraz migdały. Całość zmiksuj na jednolitą, gładką masę pozbawioną grudek. Powstała masa powinna być elastyczna i dość klejąca.

Zwilżonymi dłońmi wyrabiaj z niej niewielkie kuleczki, które na koniec obtocz w gorzkim kakao. Miłośnicy kokosa ucieszą się, gdy usłyszą, że kakao równie dobrze mogą zastąpić wiórkami kokosowymi. Pysznymi pralinami można się zajadać od razu lub po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

Więcej o: