Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku ani twarde? Czy smażyć pod przykryciem? PORADNIK

Jak długo smażyć paczki, tak aby ich nie spalić? Co zrobić, aby nie były surowe w środku? W artykule przedstawiamy kilka sprawdzonych cennych wskazówek. Tłusty czwartek 2024 już tuż tuż, przygotuj się więc odpowiednio na święto pączka.

Ile smażyć pączki, aby były idealnie? Na co zwrócić uwagę? Poznaj te metody i ciesz się przepysznym smakiem pączków

Ile smażyć pączki, aby były odpowiednio przyrządzone? Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami - to dobry moment na to, aby zastanowić się nad przepisem na pączki. Jednak sama receptura to nie wszystko. Bardzo istotne jest także to, żeby odpowiednio usmażyć słodkie łakocie. Niestety dla wielu smażenie pączków jest bardzo problematyczne. Wynika to głównie z faktu, że pączki mogą się łatwo przypalić lub wychodzą surowe w środku.  Podpowiemy, jak prawidłowo smażyć pączki, aby wyszły ładnie wypieczone i mięciutkie w środku.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Jak długo smażymy pączki? Zwróć uwagę na wielkość pączków

Jak długo smażymy pączki? Trudno precyzyjnie określić, jaki będzie to czas. W przypadku pączków warto oprzeć się na dokładnej obserwacji i własnej intuicji, którą niestety posiadają przede wszystkim osoby doświadczone. Pamiętaj, jeśli pączki będą wyraźnie złociste z dwóch stron - oznacza to, że są gotowe do spożycia.

Jednak jak długo smażyć pączka? Zwróć uwagę na proces smażenia. Jeśli wszystkie pączki równomiernie będą zmieniać kolor, jest to sygnał, że smażenie idzie w dobrym kierunku. Oczywiście długość smażenia jest uzależniona także od wielkości danego pączka. Im większy, tym ten proces będzie dłuższy. Jeśli dalej nie czujesz się zbyt pewnie w obserwacji i nie wiesz ile czasu smażyć pączki, to możemy podpowiedzieć, że przeciętnie jest to 1,5 - 2 minuty z każdej strony

W jakiej temperaturze smażyć pączki, aby ich nie spalić?

W jakiej temperaturze smażyć pączki, aby zrobić to dobrze? Temperatura smażenia pączków powinna wynosić 170 - 180 stopni Celsjusza. Ważne jest to, aby kontrolować temperaturę, dzięki czemu pączki się nie przypalą. Na szczęście istnieją pewne sprawdzone patenty, które mogą być pomocne przy smażeniu domowych pączków. Oto kilka z nich:

  • Nie przesadzaj z mąką przy formowaniu pączków z gotowego ciasta. Nadmierna ilość mąki sprawia, że pączki mogą się przypalać.
  • Użyj patentu z ziemniakiem. Obrany ziemniak to najlepszy sposób mojej babci na kontrolowanie temperatury oleju. Na pewno każdy chociaż raz miał sytuację, w której musiał zmagać się ze zbyt wysoką temperaturą tłuszczu podczas smażenia. Warto więc wiedzieć, że jeśli wrzucimy do oleju kawałek surowego, obranego ziemniaka, temperatura szybko się wyrówna.
  • Dolej spirytus do oleju. To kolejny babciny patent na udane pączki. Spirytus nie pozwoli, aby pączki nasiąkły tłuszczem. Można go dodać także bezpośrednio do ciasta.
  • Smaż pączki partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Może wydawać się to oczywiste, ale czasem każdemu zdarza się o tym zapomnieć.
  • Uformuj równe pączki.
  • Pączki należy smażyć pod przykryciem. Wrzucamy je wyrośniętą stroną do tłuszczu. Dzięki temu ciasto równomiernie wyrośnie. 

Zobacz też: Nietuzinkowe kokosowe pączki wegańskie - zrób je siódmego lutego, a ósmego zjedz ze smakiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.