Ile smażyć pączki, aby były odpowiednio przyrządzone? Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami - to dobry moment na to, aby zastanowić się nad przepisem na pączki. Jednak sama receptura to nie wszystko. Bardzo istotne jest także to, żeby odpowiednio usmażyć słodkie łakocie. Niestety dla wielu smażenie pączków jest bardzo problematyczne. Wynika to głównie z faktu, że pączki mogą się łatwo przypalić lub wychodzą surowe w środku. Podpowiemy, jak prawidłowo smażyć pączki, aby wyszły ładnie wypieczone i mięciutkie w środku.
Jak długo smażymy pączki? Trudno precyzyjnie określić, jaki będzie to czas. W przypadku pączków warto oprzeć się na dokładnej obserwacji i własnej intuicji, którą niestety posiadają przede wszystkim osoby doświadczone. Pamiętaj, jeśli pączki będą wyraźnie złociste z dwóch stron - oznacza to, że są gotowe do spożycia.
Jednak jak długo smażyć pączka? Zwróć uwagę na proces smażenia. Jeśli wszystkie pączki równomiernie będą zmieniać kolor, jest to sygnał, że smażenie idzie w dobrym kierunku. Oczywiście długość smażenia jest uzależniona także od wielkości danego pączka. Im większy, tym ten proces będzie dłuższy. Jeśli dalej nie czujesz się zbyt pewnie w obserwacji i nie wiesz ile czasu smażyć pączki, to możemy podpowiedzieć, że przeciętnie jest to 1,5 - 2 minuty z każdej strony.
W jakiej temperaturze smażyć pączki, aby zrobić to dobrze? Temperatura smażenia pączków powinna wynosić 170 - 180 stopni Celsjusza. Ważne jest to, aby kontrolować temperaturę, dzięki czemu pączki się nie przypalą. Na szczęście istnieją pewne sprawdzone patenty, które mogą być pomocne przy smażeniu domowych pączków. Oto kilka z nich:
Zobacz też: Nietuzinkowe kokosowe pączki wegańskie - zrób je siódmego lutego, a ósmego zjedz ze smakiem