Słodkie bułeczki maślane skradną twoje serce. Są tak puszyste, że można na nich spać

Bułeczki maślane to wymarzone śniadanie i pomysł na słodką przekąskę, kiedy nasz humor wymaga natychmiastowej poprawy. Przepis na domowe bułeczki jest banalny, a wychodzą bardziej puszyste niż poduszka i przepięknie pachną masełkiem. Zapach piekących się bułeczek zwabi pod twoje drzwi wszystkich sąsiadów.

Bułeczki maślane to pocieszające smakołyki, które smakują zarówno z najróżniejszymi dodatkami, jak również solo, najlepiej kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Przepis na bułeczki powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków, a jeśli jeszcze nie wiesz, jak zrobić bułeczki, ten przepis zdziwi cię swoją łatwością. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego lub zastanawiasz się, co podać do weekendowej kawki, maślane bułeczki są zawsze strzałem w dziesiątkę. 

Zobacz wideo

Słodkie bułeczki maślane - przepis, który smakuje i pociesza

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 120 g masła (należy je roztopić)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cukru

Bułeczki maślane - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć odpowiednią temperaturę, mleko powinno być letnie, rozpuszczone masło także, a jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj rozczyn. 
  2. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować. Kiedy rozczyn rośnie, roztrzep jajka. 
  3. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj spieniony rozczyn, Następnie dodaj jajka i ciepłą ręką zacznij zagniatać, stopniowo dodając roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i mięciutkie. 
  4. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość, może to zająć nawet 2 godziny.
  5. Kiedy ciasto wyrosło, podziel je na 12-14 części i każdą z nich uformuj w kształt kulek jednakowej wielkości. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie ułóż na niej bułeczki, zachowując niewielkie odstępy (ok. 1 cm). Ponownie przykryj je ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na ok. 40-50 minut, aż urosną na tyle, by się ze sobą stykały. 
  6. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, aż się lekko zarumienią. 

Takie bułeczki możesz także przygotować zamiast pączków w tłusty czwartek, jeśli jednak masz ochotę, bułeczki możesz nadziać wybranym nadzieniem - np. dżemem różanym, powidłami lub kremem budyniowym - ogranicza cię tylko wyobraźnia i twoje upodobania. 

Więcej o: