Zapomnij o gumowych i wodnistych grzybach. Smaż pieczarki po mistrzowsku, a będą złote i chrupiące

Smażenie pieczarek to przysłowiowa bułka z masłem. Jeśli chcesz, by grzyby wyszły złociste i chrupiące, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Zapomnij więc o wodnistych, gumowych i niesmacznych grzybach, które straszą na talerzu.

Pieczarki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni. Dodajemy je do zup, sosów, farszy, placków i wielu innych specjałów. Aby jednak wydobyć z nich smak, należy je odpowiednio przygotować - tu nie trzeba wiele, jednak drobny błąd może zakończyć się prawdziwą katastrofą. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Jak zrobić pieczarki idealne? Poprawne smażenie to klucz do sukcesu 

Przygotowanie pieczarek do smażenia to kluczowy krok, który wpływa na ostateczny smak i konsystencję potrawy. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to trudne czy skomplikowane, tak z dobrym przepisem pójdzie jak z płatka. Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad, a grzyby wyjdą soczyste, chrupiące i dosłownie idealne. 

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie pieczarek pod bieżącą wodą i osuszenie ich na papierowym ręczniku. Grzyby można także obrać przy pomocy małego nożyka. Później krojenie i siup na patelnię - tu jednak zaczynają się pierwsze schody. Jeśli chcemy, by nasze pieczarki wyszły idealnie, należy pamiętać o tłuszczu - najlepiej sprawdzi się masło, masło klarowane lub oliwa z oliwek. 

Moc palnika także nie powinna być zbyt mała, bo wtedy mamy ryzyko, że pieczarki będą się zwyczajnie gotować, a nie smażyć, co wpłynie na smak. Grzyby muszą puścić wodę i odparować - zaczną wtedy nabierać kolorów i idealnej chrupiącej skórki. Pieczarki lubią też przyprawy - sól i pieprz to podstawa, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać ulubionych ziół czy nieco pikantniejszego akcentu. 

Smażone pieczarki prosto z patelni. Kluczem są tu szczegóły

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina oliwy,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony, 
  • koperek lub natka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby obierz, pokój w kostkę, plasterki lub inny kształt. 
  2. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wrzuć pieczarki. 
  3. Grzyby postaw na moment bez mieszania - wówczas ładnie się będą rumienić i szybko puszczą wodę. 
  4. Gdy pieczarki już odparują i zaczną się pięknie złocić, dodaj cebulę i masło. 
  5. Wszystko smaż, aż produktu podpieką się na złoto i będą idealnie chrupiące. 
  6. Na sam koniec dodaj sól o raz pieprz. 
  7. Pieczarki udekoruj koperkiem gotowe! Tak przygotowane grzyby to świetny dodatek do obiadu, przekąska, farsz lub np. dodatek do grzanek, lub sosów. 
Więcej o: