Pieczarki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni. Dodajemy je do zup, sosów, farszy, placków i wielu innych specjałów. Aby jednak wydobyć z nich smak, należy je odpowiednio przygotować - tu nie trzeba wiele, jednak drobny błąd może zakończyć się prawdziwą katastrofą.
Przygotowanie pieczarek do smażenia to kluczowy krok, który wpływa na ostateczny smak i konsystencję potrawy. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to trudne czy skomplikowane, tak z dobrym przepisem pójdzie jak z płatka. Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad, a grzyby wyjdą soczyste, chrupiące i dosłownie idealne.
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie pieczarek pod bieżącą wodą i osuszenie ich na papierowym ręczniku. Grzyby można także obrać przy pomocy małego nożyka. Później krojenie i siup na patelnię - tu jednak zaczynają się pierwsze schody. Jeśli chcemy, by nasze pieczarki wyszły idealnie, należy pamiętać o tłuszczu - najlepiej sprawdzi się masło, masło klarowane lub oliwa z oliwek.
Moc palnika także nie powinna być zbyt mała, bo wtedy mamy ryzyko, że pieczarki będą się zwyczajnie gotować, a nie smażyć, co wpłynie na smak. Grzyby muszą puścić wodę i odparować - zaczną wtedy nabierać kolorów i idealnej chrupiącej skórki. Pieczarki lubią też przyprawy - sól i pieprz to podstawa, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać ulubionych ziół czy nieco pikantniejszego akcentu.
Składniki:
Sposób przygotowania: