Nie ma nic lepszego od domowego rosołu. Ten smak i aromat, który rozchodzi się po całym domu w niedzielny poranek, jest nie do podrobienia. Zimową porą warto przygotowywać rosół częściej. Żadna zupa nie rozgrzewa tak doskonale. Dodajmy jednak to zimowego rosołu te dwa składniki, a zapewnimy sobie lepszą odporność.
Deszczowe i śnieżne dni sprzyjają przeziębieniom. Wielu z nas nie chce się poddać chorobie. W takiej sytuacji warto przygotować rosół z goździkami i imbirem, który działa jak odstraszacz. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza i potasu, więc przegoni każde przeziębienie.
Z kolei goździki zawierają eugenol, który ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Jeśli jednak już jesteśmy chorzy, na pewno pomogą w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu.
Składniki:
Sposób przygotowania: