Dodaj do rosołu te dwa składniki. Szanse na zimowe przeziębienie drastycznie spadną

Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nie ma tygodnia, by nie pojawiała się w domach większości Polaków. Zimą warto jednak ją trochę podkręcić. Dodanie tych dwóch składników sprawi, że zupa pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże w walce z przeziębieniem.

Nie ma nic lepszego od domowego rosołu. Ten smak i aromat, który rozchodzi się po całym domu w niedzielny poranek, jest nie do podrobienia. Zimową porą warto przygotowywać rosół częściej. Żadna zupa nie rozgrzewa tak doskonale. Dodajmy jednak to zimowego rosołu te dwa składniki, a zapewnimy sobie lepszą odporność. 

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Zimowy rosół z imbirem i goździkami. To najlepsza receptura na tę porę roku 

Deszczowe i śnieżne dni sprzyjają przeziębieniom. Wielu z nas nie chce się poddać chorobie. W takiej sytuacji warto przygotować rosół z goździkami i imbirem, który działa jak odstraszacz. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza i potasu, więc przegoni każde przeziębienie.  

Z kolei goździki zawierają eugenol, który ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Jeśli jednak już jesteśmy chorzy, na pewno pomogą w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu. 

Rosół na przeziębienie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • mięso
  • 4 cm korzenia imbiru, 
  • 5 goździków, 
  • 3 marchewki, 
  • 1 cebula, 
  • kawałek selera, 
  • 1 pietruszka, 
  • 3 ziela angielskie, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 por, 
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. 
  2. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewki, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, por. 
  3. Opalamy cebulę i dodajemy ją do zupy. 
  4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 40 minut. 
  5. Dodajemy przyprawy i czosnek i gotujemy jeszcze 20 minut. 
  6. Podajemy gorący z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.