Te pączki pochłoną aż osiem żółtek, ale dla tego smaku warto. Łakocie wyjdą puszyste i luksusowe

Tłusty Czwartek już niebawem dlatego warto wybrać rewelacyjny przepis, który zaskoczy domowników i gości. Pączki z dodatkiem aż ośmiu żółtek sprawdzą się w tej roli śpiewająco! Tak przygotowane ciasto może zasłużyć już na miano luksusowego - gwarantujemy jednak, że takie proporcje dadzą obłędny i zjawiskowy smak, który każdy zapamięta na długo.

Pączki, faworki, babeczki, oponki - to typowe słodkości, które goszczą na stołach w dniu wszystkich łasuchów, czyli w Tłusty Czwartek. Kochane przez Polaków święto wypada już niebawem - 8 lutego. Dzisiejszy przepis warto zatem zapisać, bo przybliży on nas do babcinej perfekcji. 

Zobacz wideo Tak wyglądały kolejki po pączki w tłusty czwartek

Tłusty Czwartek na wypasie, czyli przepis na pączki z ośmiu żółtek

Nie ma Tłustego Czwartku bez słodkości, a przede wszystkim bez pączków. Zazwyczaj stawiamy na te z cukierni i piekarni - niestety, to spore wyzwanie biorąc pod uwagę kolosalne kolejki i ceny, które mocno zderzyły się z inflacją. Rarytasy warto zatem przygotować samodzielnie w domu - z naszym przepisem wyjdą naprawdę luksusowo. Kluczem do sukcesu jest jednak hojny skład i złote proporcje.  

Pączki z ośmiu żółtek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W składzie nie może zabraknąć także hojnej porcji masła, kapki spirytusu, mleka oraz drożdży - najlepiej tych świeżych. Tak przygotowane ciasto nadziewamy ulubioną konfiturą. Klasyczna z róży sprawdzi się tu znakomicie, jednak można sięgnąć po inny dowolny smak czy krem. Na koniec smażenie - tu także nie warto oszczędzać - pączki powinny pięknie się rumienić w głębokiej kąpieli ze smalcu lub oleju.  

Przepis na najlepsze pączki - tu króluje swojski smak i proporcje 

Składniki: 

  • 500 g mąki tortowej,
  • 50 g drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 8 żółtek,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 łyżeczki spirytusu,
  • smalec do smażenia,
  • konfitura różana lub dowolny krem. 

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże pokrusz i przełóż do kubeczka. Zalej je ciepłym mlekiem, dodaj dwie łyżki cukru. Całość zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 
  2. W tym czasie ubij żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie stopniowo dodawaj do nich gotowy rozczyn, rozpuszczone masło, mąkę i spirytus - pamiętaj by składniki cały czas mieszać mikserem.
  3. Przejdź do wyrabiania ciasta - pomoże robot kuchenny. Wskazówka - w cieście powinny pojawić się bąbelki powietrza. Wyrabianie może zatem potrwać nawet 15-20 minut. 
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
  5. Następnie odrywaj z ciasta równe porcje i formuj z nich estetyczne pączki. 
  6. Pączki nadziej konfitura lub dowolnym kremem i ponownie odstaw do wyrośnięcia. 
  7. Tak przygotowane łakocie należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub bezwonnym smalcu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.