Goście zawsze proszą mnie o przepis na te kotlety. Kluczowe jest dodanie nietypowego farszu

Kotlety mielone przyrządzone w ten sposób podbiją serca (i żołądki) domowników. Cały sekret tkwi w nietypowym farszu z ziemniaków, twarogu i podsmażanej cebulki. Jak przygotować obłędne danie na obiad? Podpowiadamy.

Kotlety mielone to klasyka rodzimych obiadów. Podawane są zwykle z ziemniakami oraz zestawem surówek i stanowią tradycyjny polski obiad. Jeśli dodamy do nich smakowity farsz, staną się jeszcze lepsze. Posiłek w takim wydaniu z pewnością zostanie zapamiętany na długo. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety z mięsa wieprzowego wypełnione masą ziemniaczano-serową.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kolety mielone z tym farszem to hit w dziesiątkę. Zawsze dostaję za nie mnóstwo pochwał

Przygotowanie tych kotletów nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy bowiem, że do klasycznie ulepionych klopsów dodasz wyśmienite nadzienie i usmażysz je na patelni. W takiej postaci danie będzie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pożywne. Gwarantujemy, że pokona zarówno mały, jak i duży głód. Powodzenia!

Składniki na kotlety:

  • 550 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka pszenna,
  • 125 ml mleka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz.

Składniki na farsz:

  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 150 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz.

Kolety mielone z serowo-ziemniaczanym farszem. Sposób wykonania

Obie cebule obierz z łupiny i drobno posiekaj, a następnie lekko zeszklij na rozgrzanym maśle. Kilkudniową bułkę namocz w mleku. W misce umieść mięso oraz połowę podsmażonej cebulki. Wbij jajko i dodaj namoczone pieczywo. Całość dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

W kolejnym etapie przygotuj farsz. W osobnej misce umieść twaróg oraz obrane i ugotowane ziemniaki. Rozgnieć zawartość miski przy pomocy tłuczka kuchennego. Do powstałej masy dodaj resztę cebuli, a także sól i pieprz. Wyrabiaj farsz dłońmi, aż uzyskasz jednolitą, zwartą masę. 

Masę z mięsem, bułką i jajkiem podziel na kilka części, po czym przekształć na niewielkie placki. Na środku każdego z nich wyłóż nieco farszu serowo-ziemniaczanego. Na koniec uformuj z nich spłaszczone kotlety i pokryj je panierką z bułki tartej. W ostatnim etapie wyłóż je delikatnie na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj obustronnie na złocisto-rumiany kolor. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.