Kotlety mielone to klasyka rodzimych obiadów. Podawane są zwykle z ziemniakami oraz zestawem surówek i stanowią tradycyjny polski obiad. Jeśli dodamy do nich smakowity farsz, staną się jeszcze lepsze. Posiłek w takim wydaniu z pewnością zostanie zapamiętany na długo. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety z mięsa wieprzowego wypełnione masą ziemniaczano-serową.
Przygotowanie tych kotletów nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy bowiem, że do klasycznie ulepionych klopsów dodasz wyśmienite nadzienie i usmażysz je na patelni. W takiej postaci danie będzie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pożywne. Gwarantujemy, że pokona zarówno mały, jak i duży głód. Powodzenia!
Składniki na kotlety:
Składniki na farsz:
Obie cebule obierz z łupiny i drobno posiekaj, a następnie lekko zeszklij na rozgrzanym maśle. Kilkudniową bułkę namocz w mleku. W misce umieść mięso oraz połowę podsmażonej cebulki. Wbij jajko i dodaj namoczone pieczywo. Całość dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
W kolejnym etapie przygotuj farsz. W osobnej misce umieść twaróg oraz obrane i ugotowane ziemniaki. Rozgnieć zawartość miski przy pomocy tłuczka kuchennego. Do powstałej masy dodaj resztę cebuli, a także sól i pieprz. Wyrabiaj farsz dłońmi, aż uzyskasz jednolitą, zwartą masę.
Masę z mięsem, bułką i jajkiem podziel na kilka części, po czym przekształć na niewielkie placki. Na środku każdego z nich wyłóż nieco farszu serowo-ziemniaczanego. Na koniec uformuj z nich spłaszczone kotlety i pokryj je panierką z bułki tartej. W ostatnim etapie wyłóż je delikatnie na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj obustronnie na złocisto-rumiany kolor. Smacznego!