W każdym przepiśniku powinien znaleźć się przepis na pyszne i łatwe ciasteczka. Jednak przepis, który dziś wam pokażemy to swojego rodzaju dwa w jednym. Znasz cukierniczą proporcję 3:2:1? To oczywiście proporcje ciasta kruchego, z których zrobisz także przepyszne maślane ciasteczka, jednak wówczas warto nieco proporcje zamienić. Bo po co kombinować, skoro najprostsze przepisy są najlepsze i nie zawodzą?
Tanie ciasteczka z trzech składników. Udają się za każdym razem
Składniki:
- 300 g schłodzonego masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- opcjonalnie: żółtko i łyżka kwaśnej śmietany
Tanie maślane ciasteczka - sposób wykonania:
- Na czysty blat przesiej mąkę i dodaj masło. Żeby ułatwić sobie pracę, wcześniej możesz je posiekać nożem. Następnie dodaj cukier i za pomocą długiego noża przesiekaj całość na kruszonkę.
- Zacznij energicznie zagniatać ciasto i kiedy składniki dokładnie się już połączą, uformuj ciasto w kulę i owiń folią i odłóż do lodówki, by się schłodziło.
- Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie zajmij się kształtem ciasteczek. Możesz użyć foremek np. od pierniczków. Możesz także wycinać je kieliszkiem lub formować w dłoniach.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zajadaj.
Wskazówka: Zanim włożysz ciasteczka do piekarnika, możesz udekorować je ulubionym dżemem lub marmoladą owocową. Świetnie sprawdzi się także masa kajmakowa. Po upieczeniu zaś możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i oprószyć kolorową posypką.