Na czym najlepiej smażyć pączki? Triki i wskazówki
Na czym najlepiej smażyć pączki? Nie liczy się tylko i wyłącznie sam rodzaj tłuszczu, ale i sposób smażenia. Musisz pamiętać, że pączki zawsze smażymy w sporym garnku z grubym dnem. Nie wrzucamy wszystkich pączków naraz do smażenia - należy wykonywać to partiami, tak aby pączki nie sklejały się, a temperatura nie spadła zbyt gwałtownie. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Oto przydatne triki i ważne wskazówki:
- Sprawdź temperaturę tłuszczu przed przystąpieniem do smażenia pączków. Możesz to zrobić w bardzo prosty sposób, wystarczy wrzucić do rozgrzanego tłuszczu kawałek ciasta, jeśli pojawią się liczne bąbelki to znak, że temperatura jest odpowiednia. Optymalna temperatura do smażenia pączków to 170-180 stopni Celsjusza.
- Zawsze używaj dużej ilości tłuszczu do smażenia - pączki mają w nim pływać, nie mogą dotykać dna.
- Dodaj alkohol (najlepiej spirytus) do tłuszczu lub ciasta, dzięki temu pączki nie wchłoną dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Nie będą się też ze sobą sklejać.
- Dodaj kawałek surowego ziemniaka do zbyt rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu temperatura spadnie, a pączki się nie przypalą.
Ile tłuszczu do smażenia pączków - nie żałuj go
Ile tłuszczu użyć do smażenia pączków? Tak jak już wspomnieliśmy powyżej, słodkie pączki, podobnie jak chrupiące faworki muszą być smażone na głębokim tłuszczu. Sporej wielkości garnek musi zostać wypełniony do ok. 1/2 wysokości rozgrzanym tłuszczem. Dopiero wtedy można przystąpić do smażenia. Pączki muszą swobodnie pływać w oleju, nie mogą dotykać dna garnka ani jego ścian. Ważne jest też to, aby nie stykały się nawzajem, dlatego zawsze smażymy je partiami.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Pączki - na czym smażyć i jak długo to robić?
Na czym smażyć pączki? Odpowiedni tłuszcz do pączków to bardzo istotna kwestia. Na szczęście możemy wykorzystać w tym celu kilka rodzajów tłuszczu.
- W starych przepisach najczęściej poleca się smalec, który ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu pączki można bez problemu smażyć w idealnej temperaturze, czyli 170-180 stopniach Celsjusza.
- Aktualnie najczęściej do smażenia używa się oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Ten pierwszy posiada podobną temperaturę dymienia do smalcu, dlatego będzie odpowiedni do smażenia pączków. Należy jednak pamiętać, że nie wolno smażyć ponownie na tym samym oleju, ponieważ podczas długotrwałego smażenia w wysokiej temperaturze dochodzi do degradacji oleju i wytwarzają się substancje rakotwórcze.
- Masło klarowane również ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i może być wielokrotnie wykorzystane do smażenia pączków.
- Ostatnim tłuszczem polecanym do smażenia pączków jest olej kokosowy, którego temperatura dymienia wynosi 200 stopni Celsjusza. Co ważne, nadaje on pączkom ciekawy kokosowy posmak i aromat.
Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku? Zawsze smażymy je około 1,5 - 2 minut z każdej strony. Dobrze wysmażone pączki muszą być ładnie zarumienione z każdej strony i mieć widoczny jaśniejszy pierścień pośrodku.
Szybki przepis na pączki na proszku do pieczenia:
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- około 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- około 50 ml rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy - do smażenia
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Połącz ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- W drugim naczyniu połącz mleko, maślankę, cukier i roztopione masło.
- Połącz obie zawartości misek.
- Rozgrzej olej.
- Uformuj kulki z ciasta.
- Przejdź do smażenia. Wykonuj to partiami. Wyrównaj temperaturę, aby nie była zbyt wysoka.
- Po usmażeniu przestudź pączki.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem do smaku.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Odpowiedź nie jest oczywista. Przyglądamy się słodkim pączkom i okrutnym kaloriom