Przepis na kultowe ciasto z kremem budyniowym. Metrowiec w tym wydaniu to majstersztyk

Metrowiec to kultowe ciasto, które wiele osób pamięta jeszcze z beztroskich lat dzieciństwa. Dziś nie piecze się go tak często, a szkoda - jest doskonale słodkie i puszyste, a kremowy budyń sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na tzw. metrową babkę.

Metrowca wiele osób może kojarzyć z dzieciństwa. Lata temu stanowił prawdziwy hit deserowy wszystkich spotkań rodzinnych. Nasze mamy i babcie piekły go z niemal każdej okazji. I trudno się im dziwić - wypiek ten robi wrażenie zarówno wyglądem, jak i bajecznym smakiem. Wbrew pozorom, nie jest też zbyt trudny w przygotowaniu.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Metrowiec z przepisu mojej mamy to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Błyskawicznie znika ze stołu

Metrowiec, znany też jako metrowa babka, świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub jako deser dla gości. Nieco zapomniany już wypiek łączy w sobie to, co najlepsze - puszyste, dwukolorowe ciasto i aksamitnie gładką masę kremową. Takiej kompozycji smakowej trudno się oprzeć.

Składniki na ciasto:

  • 220 g cukru,
  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Składniki na masę kremową:

  • 500 ml mleka,
  • 110 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Dwukolorowe ciasto metrowiec. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. W efekcie powinna powstać jasna, puszysta masa. Wlej do niej olej oraz wodę, a także wsyp przesianą mąkę. Zamieszaj i podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej z kolei dwie dodatkowe łyżki mąki pszennej.

Gotowe ciasto wylej do dwóch podłużnych blaszek wyłożonych folią aluminiową, a te następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po 30 minutach wyjmij formy z ciastem do ostudzenia. Odkrój górne części wypieku oraz końcówki, po czym pokrój je na grube plastry.

W dalszym etapie zajmij się masą kremową. Zagotuj 250 ml mleka razem z cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnej misce połącz mąkę ziemniaczaną, pszenną i pozostałą część mleka, a następnie przelej mieszankę do gotującego się na palniku mleka z cukrem. Energicznie zamieszaj, aż budyń zgęstnieje. W kolejnym naczyniu zetrzyj masło i dodaj do niego ostudzony budyń. Całość ponownie wymieszaj.

Kawałki ciasta wysmaruj kremem i złączaj je na przemian - raz jasnym kawałkiem, a raz ciemnym. Po sklejeniu wszystkich fragmentów w długą babkę umieść ją w lodówce, aby krem stężał. Po kilku godzinach pyszne ciasto możesz dodatkowo polać domową lub gotową polewą czekoladową. Smacznego!

Więcej o: