Metrowca wiele osób może kojarzyć z dzieciństwa. Lata temu stanowił prawdziwy hit deserowy wszystkich spotkań rodzinnych. Nasze mamy i babcie piekły go z niemal każdej okazji. I trudno się im dziwić - wypiek ten robi wrażenie zarówno wyglądem, jak i bajecznym smakiem. Wbrew pozorom, nie jest też zbyt trudny w przygotowaniu.
Metrowiec, znany też jako metrowa babka, świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub jako deser dla gości. Nieco zapomniany już wypiek łączy w sobie to, co najlepsze - puszyste, dwukolorowe ciasto i aksamitnie gładką masę kremową. Takiej kompozycji smakowej trudno się oprzeć.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę kremową:
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce ubij jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. W efekcie powinna powstać jasna, puszysta masa. Wlej do niej olej oraz wodę, a także wsyp przesianą mąkę. Zamieszaj i podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej z kolei dwie dodatkowe łyżki mąki pszennej.
Gotowe ciasto wylej do dwóch podłużnych blaszek wyłożonych folią aluminiową, a te następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po 30 minutach wyjmij formy z ciastem do ostudzenia. Odkrój górne części wypieku oraz końcówki, po czym pokrój je na grube plastry.
W dalszym etapie zajmij się masą kremową. Zagotuj 250 ml mleka razem z cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnej misce połącz mąkę ziemniaczaną, pszenną i pozostałą część mleka, a następnie przelej mieszankę do gotującego się na palniku mleka z cukrem. Energicznie zamieszaj, aż budyń zgęstnieje. W kolejnym naczyniu zetrzyj masło i dodaj do niego ostudzony budyń. Całość ponownie wymieszaj.
Kawałki ciasta wysmaruj kremem i złączaj je na przemian - raz jasnym kawałkiem, a raz ciemnym. Po sklejeniu wszystkich fragmentów w długą babkę umieść ją w lodówce, aby krem stężał. Po kilku godzinach pyszne ciasto możesz dodatkowo polać domową lub gotową polewą czekoladową. Smacznego!