Faworki i ich kcal. Czy wiesz, ile kalorii ma 1 chruścik? Co jest bardziej kaloryczne faworki czy pączki?

Ile kcal mają faworki? Chrusty są jednym z ulubionych przysmaków na tłusty czwartek. Lekkie, puszyste, mega chrupiące, z cukrową posypką - to prawdziwe niebo w gębie. Czy można je jeść bezkarnie w dużej ilości? Co jest bardziej kaloryczne pączki czy faworki? Dowiedz się wszystkiego o kaloryczności faworków.

Faworki - ile mają kalorii w 100 gramach?

Czy wiesz, ile kalorii mają faworki w 100 gramach? Wbrew pozorom faworki mają dosyć dużą wartość kaloryczną. W 100 gramach mają około 511 kcal (100 gramów to tylko 5-6 faworków). Warto też wiedzieć, że jeden faworek waży około 17 gramów i ma 87 kcal. A ile kalorii mają faworki dietetyczne? Kcal w przypadku takich chrustów to także dość wysoka wartość, jedna sztuka ma około 65 kilokalorii.

Co jest bardziej kaloryczne faworki czy tradycyjne pączki? Jak już wspomniano, faworki w 100 gramach mają aż 511 kcal, natomiast tradycyjne pączki w 100 gramach mają około 418 kcal (jeden pączek waży około 60 gramów, a jego kaloryczność zależy od składników i dodatków, jakie zostały użyte podczas produkcji).

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Przepis na ekspresowe faworki dla zabieganych 

Skoro wiemy już, ile kalorii mają faworki, możemy przejść do przepisu. Atutem tej receptury jest przede wszystkim to, że jest błyskawiczna. Faworki przygotujesz w kilka chwil. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki cukru
  • odrobina soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek dość gęstej śmietany
  • cukier puder - do posypania

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z cukrem oraz solą.
  2. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i spirytus,
  3. Zagnieć dokładnie ciasto.
  4. Później przystąp do ubijania ciasta wałkiem. Proces ten pomaga napowietrzyć ciasto, przez co będzie ono jeszcze pyszniejsze. Należy ubijać ciasto przez kilka dobrych minut.
  5. Później rozwałkuj ciasto. W razie konieczności podsyp mąką. To ułatwi późniejsze wałkowanie.
  6. Po rozwałkowaniu, powycinaj pasy i natnij je w środku. Wywiń jeden koniec do środka.
  7. Rozgrzej olej w garnku. Przejdź do smażenia faworków.
  8. Później odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Posyp je obficie cukrem pudrem.

Faworki na serku homogenizowanym:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • cukier puder
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj serek, odrobinę cukru pudru, żółtka i ocet.
  2. Zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkuj na cienki placek.
  4. Później zawiń w folię i odstaw na 60 minut.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na pasy. Dalej natnij na środku. Wywiń jeden koniec do środka.
  6. Rozgrzej olej i smaż partiami.
  7. Po usmażeniu można ułożyć faworki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Usmażone i przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.

Faworki na piwie:

Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki piwa
  • cukier puder - do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  2. Przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie dolej piwo i wymieszaj.
  4. Zagnieć ciasto z powyższych składników.
  5. Uformuj ciasto w kulę.
  6. Później podziel na części i rozwałkuj.
  7. Pokrój na pasy, natnij w środku i wywiń jeden koniec do środka.
  8. Rozgrzej olej i smaż.
  9. Później przecedź faworki i posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Ile waży przeciętny pączek i ile ma kalorii? Które karnawałowe łakocie są najbardziej kaloryczne?

Więcej o:
Copyright © Agora SA