Zapewne już domyślasz się, o jaki szybki deser nam chodzi. To nic innego, jak jabłka pod kruszonką, po angielsku nazywane crumble. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, potem trzeba tylko poczekać, aż się upieką. Jabłka pod kruszonką można zrobić zarówno w jednej dużej formie, jak i w kilku mniejszych. Od ciebie zależy, jak je podasz.
By zrobić ten szybki deser, potrzebujesz naprawdę niewiele. Są to składniki bardzo podstawowe, jak np. mąka, cukier i masło. Do tego oczywiście potrzebne będą jabłka (można zastąpić je też innymi owocami, latem na przykład świetnie sprawdzają się świeże maliny). Jest więc duża szansa, że nawet nie musisz iść do sklepu, a jeśli jednak, to zakupy nie będą duże i drogie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój je w nie za dużą kostkę. Przełóż je do formy, np. na tartę, lub do kilku małych foremek. Posyp je cynamonem. Możesz użyć go mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo lubisz jego smak, ale uważaj, żeby nie przegiąć.
W osobnym naczyniu przygotuj kruszonkę. Wsyp mąkę, cukier i dodaj zimne masło. Najlepiej, gdyby było pokrojone w kostkę, wtedy będzie łatwiej zrobić kruszonkę. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki.
Posyp kruszonką jabłka w foremce (lub foremkach). Postaraj się zrobić to tak, by owoce były równomiernie pokryte kruchym ciastem. Zasypane jabłka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Ten szybki deser, gdy trochę przestygnie, możesz oprószyć cukrem pudrem. Można podawać też z kulką lodów waniliowych.