Przepis na pancakes to prosty sposób na urozmaicenie swojego śniadania. Delikatne i puszyste naleśniki w wersji amerykańskiej przypadną do gustu nie tylko najmłodszym smakoszom, ale i tym, którzy do tej pory stawiali raczej na to danie w wersji klasycznej.
Dobre pancakes są miękkie, puszyste i lekko sprężyste. To efekt zastosowania proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, które sprawiają, że ciasto unosi się podczas smażenia. Dobre pancakes są też łatwe i szybkie do przygotowania, a zrobisz je, jeśli w twojej kuchni są te składniki:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Przed dodaniem, mąkę warto przesiać, dzięki temu danie będzie lżejsze. W osobnej misce ubij jajko, dodaj mleko i rozpuszczone masło, ale przestudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
Połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Nie przejmuj się grudkami - to normalne.
Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju, lub masła. Nalewaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Upewnij się, że odstępy między plackami są wystarczające, aby się rozszerzały. Smaż pancakes przez około dwie minuty z każdej strony lub do momentu, gdy pojawią się bąbelki na powierzchni i brzegi będą lekko zrumienione.
Tak przygotowane placuszki przełóż na talerz. Danie możesz serwować z dżemem, miodem lub owocami. Będzie także rewelacyjnie smakować z jogurtem lub czekoladą.