To nie przepis na pancakes, ale obłoczki na talerzu. Weź mąkę, cukier i dodaj ten składnik, a nie pożałujesz

Przepis na pancakes warto zanotować w swoim przepiśniku, jeśli śniadania na słodko to obowiązkowy punkt naszej diety. Puszyste placuszki rewelacyjnie smakują bowiem z dodatkiem miodu czy owoców i z pewnością zagoszczą w menu na stałe.

Przepis na pancakes to prosty sposób na urozmaicenie swojego śniadania. Delikatne i puszyste naleśniki w wersji amerykańskiej przypadną do gustu nie tylko najmłodszym smakoszom, ale i tym, którzy do tej pory stawiali raczej na to danie w wersji klasycznej. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Puszyste obłoczki? Nie, to tylko naleśniki

Dobre pancakes są miękkie, puszyste i lekko sprężyste. To efekt zastosowania proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, które sprawiają, że ciasto unosi się podczas smażenia. Dobre pancakes są też łatwe i szybkie do przygotowania, a zrobisz je, jeśli w twojej kuchni są te składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • olej lub masło do smażenia.

Przepis na pancakes. Łatwe zadanie, a efekt - pycha

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Przed dodaniem, mąkę warto przesiać, dzięki temu danie będzie lżejsze. W osobnej misce ubij jajko, dodaj mleko i rozpuszczone masło, ale przestudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj. 

Połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Nie przejmuj się grudkami - to normalne.

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju, lub masła. Nalewaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Upewnij się, że odstępy między plackami są wystarczające, aby się rozszerzały. Smaż pancakes przez około dwie minuty z każdej strony lub do momentu, gdy pojawią się bąbelki na powierzchni i brzegi będą lekko zrumienione.

Tak przygotowane placuszki przełóż na talerz. Danie możesz serwować z dżemem, miodem lub owocami. Będzie także rewelacyjnie smakować z jogurtem lub czekoladą.

Więcej o: