• Link został skopiowany

Te pączki są smaczniejsze od tych z cukierni. Ich smak to zasługa słodkiego nadzienia

Pączki to smakołyki obowiązkowe na tłusty czwartek. Miękkie i słodkie goszczą na naszych stołach w dużych ilościach i każdy z nas próbuje przebić swój własny rekord w ilości ich zjedzenia. By zdobywać najlepsze wyniki warto mieć przy sobie najsmaczniejsze kąski. Takie są właśnie te pączki i warto zrobić ich podwójną porcję.
Pyszne puszyste pączki - dokładnie takie jak u babci. Z tym przepisem karnawał zapamiętacie na długo. Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Ile miejsc na świecie tyle sposobów na przyrządzenie pączków. W Niemczech można wyróżnić pączki berliner, w Austrii krapfen, w Finlandii munkki, a w Ameryce słynne donaty. Każdy z tych specjałów jest pyszny i warty spróbowania. Dziś do całej tej puli dodamy również Włoski specjał z kremowym nadzieniem, bomboloni.

Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Bomboloni alla crèma to włoskie pączki wypełnione waniliowym crème pâtissière, czyli klasycznym kremem cukierniczym. Odpowiednio wykonane są puszyste, mięciutkie i sprężyste. Tradycyjnie obtacza się je w drobnym cukrze, jednak można je również obsypać cukrem pudrem.Bomboloni mają swoje korzenie w Toskanii, ale są popularne w całym kraju. Można ich zasmakować zarówno w kawiarniach, jak i w cukierniach. Kremowe nadzienie tylko bardziej dodaje im smaku.

Przepis na włoskie pączki z budyniem

Składniki

  • 600 g mąki chlebowej,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 6 żółtej,
  • 550 ml mleka,
  • 200 g cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 l oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wkrusz do miseczki i rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj do całości 100 ml letniego mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wsyp mąkę chlebową i wymieszaj ją z rozczynem drożdżowym. Dodaj 50 g cukru, sól i wbij jajka. Zmiksuj lub wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrób, by je napowietrzyć. Wyjmij je z miski na oprószony blat i rozwałkuj, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. W tym czasie przygotuj krem. Żółtka i 100 g cukru utrzyj na białą masę. Dodaj 50 ml mleka, 40 g mąki pszennej oraz ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
  5. W garnuszku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wlej utarte żółtka z cukrem. Gotuj, cały czas mieszając, do chwili, gdy masa stanie się gęstsza. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj z niego kółka za pomocą szklanki.
  7. Do garnka wlej olej i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, wrzucaj na niego partiami przygotowane pączki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  8. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
  9. Kiedy pączki lekko przestygną, nadziej je przygotowanym kremem za pomocą szprycy. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Więcej o: