Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich kuleczki ziemniaczane! To świetna przekąska dla kinomaniaków

Kuleczki ziemniaczane można zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Mimo swojej prostoty, ta przekąska jest znakomita w smaku. Ziemniaczane przysmaki sprawdzą się w ciągu dnia lub na imprezę z bliskimi.

Kuleczki ziemniaczane z serem i czosnkiem - wychodzą mega chrupiące!

Kuleczki ziemniaczane z serem z dodatkiem czosnku to hit. Zostały Ci ziemniaki z obiadu i nie wiesz, co z nich zrobić? Czas na kulki ziemniaczane z serem. Przygotowane z naszą panierką, to prawdziwe niebo w gębie. Co ważne, kuleczki ziemniaczane przygotujesz w kilka chwil. Przekonaj się, jakie są pyszne, tylko pamiętaj, że przepis wymaga dużej ilości oleju do głębokiego smażenia, dlatego też przygotuj od razu całą butelkę. Prostą recepturę na przysmaki na wieczór filmowy znajdziesz poniżej.

Kulki ziemniaczane z serem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • 150 g startego sera
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki mąki
  • 250 g bułki tartej
  • olej - do smażenia

Jak zrobić kuleczki ziemniaczane?

  • Utłuc ziemniaki.
  • Dołóż tarty ser.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
  • Dołóż masło.
  • Dodaj 1 jajko.
  • Całą masę dobrze wymieszaj.
  • Dopraw solą, pieprzem.
  • Wymieszaj.
  • Odstaw na 30 minut do lodówki. Później uformuj z masy kulki.
  • Obtocz kulki kolejno w mące wymieszanej z suszonym czosnkiem, jajku i bułce tartej.
  • Rozgrzej olej w garnku. Wrzuć kulki do smażenia.
  • Smaż, aż kulki zrobią się rumiane z każdej strony. 
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Kulki ziemniaczane z boczkiem i papryką. Coś dla miłośników konkretnych smaków

Kulki ziemniaczane z boczkiem i papryką to przystawka dla tych, którzy lubią konkret na talerzu. Przepis jest wzbogacony o dodatkowe wskazówki przygotowania ziemniaków. W tej recepturze istotne jest to, aby ziemniaki miały kremową konsystencję. Możemy uzyskać ten efekt za pomocą mleka i masła. Szczegóły znajdziesz poniżej. 

Kulki ziemniaczane - przepis:

Składniki:

  • kilka dużych ugotowanych ziemniaków
  • około 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula

Składniki na panierkę:

  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka, przyprawa gyros, zioła prowansalskie, bazylia suszona, czosnek suszony

Pozostałe składniki:

  • mleko - 1/4 szklanki (w razie potrzeby dolać więcej)
  • masło - 1 łyżka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
  • Boczek pokrój na drobną kostkę.
  • Cebule obierz i pokrój na drobno.
  • Usmaż boczek i cebulę na patelni.
  • Ziemniaki zmiksuj na masę z masłem i mlekiem. Masa musi być kremowa.
  • Dołóż składniki z patelni i wymieszaj.
  • Tak przygotowaną masę, odłóż do wystudzenia.
  • Wykonaj panierkę. Na talerzu wymieszaj ze sobą przyprawy i bułkę tartą.
  • Na pozostałych dwóch talerzach połóż rozbełtane jajko i mąkę.
  • Weź masę ziemniaczaną i uformuj kulki.
  • Przystąp do panierowania kulek w jajku, mące i bułce tartej z przyprawami.
  • Rozgrzej dobrze olej w garnku. Smaż stopniowo kulki.
  • Po usmażeniu, umieść je na ręczniku kuchennym.

Opcjonalnie kulki można serwować z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się tutaj sos czosnkowy czy też meksykański. Ponadto kulki można posypać posiekanym szczypiorkiem. Przekąska zyska jeszcze większą smakowitość.

Zobacz też: Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.