Domowe ciasto parzone na ptysie odmieni smak tego deseru. Potrzebujesz tylko czterech składników

Domowe ptysie to deser, któremu nie da się oprzeć. Nic dziwnego, ponieważ wykonane samodzielnie ciasto przekładane kremem, smakuje wręcz obłędnie. Tylko jak zrobić idealne ciasto parzone na ptysie? Oto przepis idealny.

Ptysie to lekkie i pyszne ciastka z kremem, które w łatwy sposób można zrobić w domu. Aby przygotować ciasto parzone, potrzebujemy wyłącznie czterech składników. Należy też zadbać o jak najlepszy krem.  

Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym

Ciasto parzone na ptysie - przepis. Domowa wersja jest po prostu przepyszna 

Lista składników na ciasto parzone na ptysie może zaskoczyć, bo jest banalnie prosta. Większość z tych składników, o ile nie wszystkie, z pewnością znajdują się w naszej kuchni. 

Składniki na ciasto parzone: 

  • woda, 
  • tłuszcz (masło bądź olej), 
  • mąka pszenna, 
  • jajka, 
  • mleko (opcjonalnie). 

Składniki na krem: 

  • bita śmietana (najlepiej 30 i 36 proc.), 
  • śmietana zmiksowana z serkiem mascarpone i cukrem, 
  • gęsty budyń
  • gęsty krem do tortów. 

Przepis na ptysie, który zawsze się sprawdza. Sposób przygotowania krok po kroku 

Wiele osób woli kupić ptysie w cukierni, obawiając się przygotowania tego deseru. Nie ma jednak czego się bać, ponieważ przepis na ptysie jest w rzeczywistości bardzo prosty i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności czy drogiego sprzętu.  

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj w garnku wodę z masłem lub olejem i mlekiem (opcjonalnie). 
  2. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. 
  3. Wymieszaj na gładkie ciasto i podgrzewaj przez około 5 minut. 
  4. Gdy trochę przestygnie, dodaj jajka i zmiksuj. 
  5. Ciasto nakładaj rękawem/workiem cukierniczym, tworząc kształt gniazdka. 
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut. 
  7. Po upieczeniu przekrój  ptysie na pół, umieść w środku krem i nakryj drugą połówką. 
  8. Posyp cukrem pudrem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.