Ptysie to lekkie i pyszne ciastka z kremem, które w łatwy sposób można zrobić w domu. Aby przygotować ciasto parzone, potrzebujemy wyłącznie czterech składników. Należy też zadbać o jak najlepszy krem.
Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym
Ciasto parzone na ptysie - przepis. Domowa wersja jest po prostu przepyszna
Lista składników na ciasto parzone na ptysie może zaskoczyć, bo jest banalnie prosta. Większość z tych składników, o ile nie wszystkie, z pewnością znajdują się w naszej kuchni.
Składniki na ciasto parzone:
- woda,
- tłuszcz (masło bądź olej),
- mąka pszenna,
- jajka,
- mleko (opcjonalnie).
Składniki na krem:
- bita śmietana (najlepiej 30 i 36 proc.),
- śmietana zmiksowana z serkiem mascarpone i cukrem,
- gęsty budyń,
- gęsty krem do tortów.
Przepis na ptysie, który zawsze się sprawdza. Sposób przygotowania krok po kroku
Wiele osób woli kupić ptysie w cukierni, obawiając się przygotowania tego deseru. Nie ma jednak czego się bać, ponieważ przepis na ptysie jest w rzeczywistości bardzo prosty i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności czy drogiego sprzętu.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku wodę z masłem lub olejem i mlekiem (opcjonalnie).
- Zdejmij z ognia i dodaj mąkę.
- Wymieszaj na gładkie ciasto i podgrzewaj przez około 5 minut.
- Gdy trochę przestygnie, dodaj jajka i zmiksuj.
- Ciasto nakładaj rękawem/workiem cukierniczym, tworząc kształt gniazdka.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu przekrój ptysie na pół, umieść w środku krem i nakryj drugą połówką.
- Posyp cukrem pudrem. Smacznego!