Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Te dodatki gwarantują, że danie będzie wyśmienite

Śledź to jedna z ulubionych ryb Polaków. Zajadamy się nim nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i z innych okazji. Największą popularnością cieszą się śledzie w śmietanie. Z odpowiednimi dodatkami smakują wprost wyśmienicie.

Śledziami zajadano się już setki lat temu, były popularne we wszystkich klasach społecznych - od chłopstwa po arystokrację. I trudno się temu dziwić, ryba ta jest bowiem nie tylko niezwykle smaczna i pożywna, lecz także uniwersalna. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Dziś zajadamy się nią w przeróżnej formie. Jedni wolą klasyczne śledzie marynowane w occie lub oleju, inni z kolei wybierają tatary ze śledzia czy sałatki śledziowe. Niemalejącą sympatią w kuchni polskiej cieszą się także śledzie w śmietanie. Jak je przygotować, aby wyszły wybornie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Śledzie nie tylko na święta. W tym wydaniu możesz się nimi zajadać codziennie

Przygotowanie tradycyjnych śledzi w śmietanie jest wręcz banalnie proste. Gwarantujemy, że nie da się ich w żaden sposób zepsuć. Jedyne, co trzeba zrobić to połączyć wszystkie składniki na śmietanowy sos, a potem zanurzyć w nim oczyszczone filety. Chwila w lodówce pozwoli im na przemieszanie się aromatów i uzyskanie obłędnego smaku. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną przekąskę ze śledziem w roli głównej - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 cebula biała,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka ziaren jałowca,
  • garść siekanego koperku,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: plasterki cytryny

Tradycyjne śledzie w śmietanie. Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia śledzi. Pozbądź się skóry i ości, a następnie pokrój rybę na mniejsze kawałki. W sporej misce połącz śmietanę oraz ocet. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i dopraw całość ziarnami jałowca, solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec wsyp garść posiekanego koperku i wymieszaj. 

Pokrojonego śledzia umieść w naczyniu z sosem śmietanowym. Ryba powinna w całości znajdować się pod śmietaną. Prawie gotowe danie umieść na kilka godzin w lodówce, aby smaki miały okazję się "przegryźć". Po tym czasie wyjmij je i zaserwuj na zimno lub ciepło, w zależności od upodobań. Śledzie możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa, a żeby uzyskać bardziej estetyczny wygląd potrawy - ozdób ją plasterkami cytryny. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.