Śledziami zajadano się już setki lat temu, były popularne we wszystkich klasach społecznych - od chłopstwa po arystokrację. I trudno się temu dziwić, ryba ta jest bowiem nie tylko niezwykle smaczna i pożywna, lecz także uniwersalna. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Dziś zajadamy się nią w przeróżnej formie. Jedni wolą klasyczne śledzie marynowane w occie lub oleju, inni z kolei wybierają tatary ze śledzia czy sałatki śledziowe. Niemalejącą sympatią w kuchni polskiej cieszą się także śledzie w śmietanie. Jak je przygotować, aby wyszły wybornie? Podpowiadamy.
Przygotowanie tradycyjnych śledzi w śmietanie jest wręcz banalnie proste. Gwarantujemy, że nie da się ich w żaden sposób zepsuć. Jedyne, co trzeba zrobić to połączyć wszystkie składniki na śmietanowy sos, a potem zanurzyć w nim oczyszczone filety. Chwila w lodówce pozwoli im na przemieszanie się aromatów i uzyskanie obłędnego smaku. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną przekąskę ze śledziem w roli głównej - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.
Składniki:
Zacznij od oczyszczenia śledzi. Pozbądź się skóry i ości, a następnie pokrój rybę na mniejsze kawałki. W sporej misce połącz śmietanę oraz ocet. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i dopraw całość ziarnami jałowca, solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec wsyp garść posiekanego koperku i wymieszaj.
Pokrojonego śledzia umieść w naczyniu z sosem śmietanowym. Ryba powinna w całości znajdować się pod śmietaną. Prawie gotowe danie umieść na kilka godzin w lodówce, aby smaki miały okazję się "przegryźć". Po tym czasie wyjmij je i zaserwuj na zimno lub ciepło, w zależności od upodobań. Śledzie możesz podać z dodatkiem świeżego pieczywa, a żeby uzyskać bardziej estetyczny wygląd potrawy - ozdób ją plasterkami cytryny. Smacznego!