-
Haps
-
Jak przygotować
- Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę. To nie pomidorowa, a włoski specjał. Jest gotowa w kilka minut
Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę. To nie pomidorowa, a włoski specjał. Jest gotowa w kilka minut
Kuchnia świata bogata jest w specjały, które wykorzystują znane nam składniki. Takim przepisem jest ta włoska zupa, której głównym składnikiem jest lubiany przez nas rosół. Oprócz tego przydadzą się domowej roboty grzanki i jajka. Takie połączenie tworzy wyjątkowy i pełen smaku obiad.
Gdy po niedzielnym obiedzie pozostaje nam trochę bulionu, aż żal go wyrzucać. Wtedy zastanawiamy się, co takiego możemy z niego wykombinować, a do głowy przychodzi tylko jeden pomysł. W poniedziałek zazwyczaj zajadamy się więc pomidorową, którą upichciliśmy na rosole. W innych domach można posmakować krupniku lub ogórkowej, a ich bazą również jest rosół. My jednak odstawiamy na bok te wszystkie pomysły i zamieniamy je na włoski specjał.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Włoska zupa jajeczna, czyli pavese to dla nas duża nowość. Takiej zupy nigdy w życiu nie widzieliśmy, a co dopiero jej smakować. Jej podanie może zaskoczyć nawet szefa kuchni, bo jest oryginalne. Podstawą tego dania jest oczywiście bulion, czyli w tym przypadku można użyć niedzielnego wywaru. Dodaje się do niego grzanki z chleba, parmezan, a największym zaskoczeniem jest jajko. Wbija się je do miski i zalewa rosołem.
Przepis na pavese, czyli włoską zupę jajeczną
Składniki
- 600 ml bulionu,
- 4 jajka,
- 4 kromki białego chleba,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- posiekana natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka przelej bulion. Ustaw go na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw, by przez chwilę bulgotał.
- Na patelni umieść masło i podsmaż na nim kromki chleba. Powinny się zarumienić z obu stron. Przygotowany chleb umieść w miseczkach - po 2 kromki na naczynie.
- Do każdej miseczki wbij ostrożnie jajko i posyp je startym parmezanem. Wierzch posyp również solą i pieprzem.
- Do tak przygotowanych misek wlej gorący bulion. Najpierw wlej go pod chleb, później na jajka. Na sam koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!