To moja ulubiona surówka do obiadu. Gdy nie mam ochoty na mizerię, zawsze po nią sięgam

Przyrządzając dania obiadowe chcemy, by wszystko to, co znajduje się na talerzu było smaczne. Jeśli nam na tym zależy powinniśmy więc sięgnąć po tę surówkę. Zawsze wychodzi wyśmienita i wszyscy sięgają po dokładkę. Zrobienie jej to bułka z masłem.

Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Nie tylko dopełnia smaku, a także jest zdrowa i bogata w wiele cennych witamin. Domowe surówki ożywiają talerze, dlatego też warto je przygotowywać. Przepisów na ten smakołyk jest naprawdę mnóstwo. Bardzo popularna jest surówka Colesław, surówka z czerwonej kapusty, a także surówka z kapusty i jabłka. To właśnie one najczęściej pojawiają się na stołach. Istnieje jednak jeszcze jedna surówka, która tak naprawdę deklasuje wszystkie inne. Jest prosta i nie wymaga dużej ilości czasu, by ją przyrządzić.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z żółtej papryki jest bardzo chrupiąca i kolorowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest smaczna, delikatna, a składniki, które się w niej znajdują uwielbiane są przez większość. By jej smak był głębszy, polecamy odłożyć ją do lodówki, dzięki temu wszystkie składniki będą mogły się przegryźć. Do takiej sałatki możemy wrzucić dodatkowe składniki, które dodadzą jej nie tylko smaku, ale też wyglądu.

Przepis na surówkę z żółtej papryki

Składniki

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 duże żółte papryki,
  • marchewka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę przemyj, osusz i drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka.
  3. Wszystkie warzywa umieść w większej misce i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec doda sól i cukier, odstaw na około 15-20 minut.
  4. Na sam koniec wlej sok z cytryny, olej i pieprz. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.