Pączki to bez dwóch zdań ulubiony smakołyk na tłusty czwartek. Zamiast więc je kupować, polecamy zrobić je samodzielnie. Wyjdą smaczne i sprężyste, gdy tylko wykorzystasz ten przepis. Nie ma w nich nadzienia, ale tak naprawdę go nie potrzebują. Same w sobie są przepyszne.
Happy_food_photo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Miękkie, puszyste i po brzegi wypełnione słodkim nadzieniem. Tak właśnie wyglądają standardowe pąki, które kupujemy w sklepach. Są one pyszne, ale przed tłustym czwartkiem może ich zabraknąć. By nie ryzykować, że w ten dzień nie zjemy ani jednej takiej bułeczki, lepiej zrobić ją w domu. Z tego przepisu gwarantuję, że będą najlepsze ze wszystkich.
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Pączki kasztanki wyróżniają się spośród innych podobnych smakołyków. Dzięki mniejszej wielkości można ich zjeść znacznie więcej. Zmieszczą się także do opakowań, co sprawi, że możemy je zabrać do pracy lub szkoły. Nie mają w sobie nadzienia, ale same w sobie są już obłędnie pyszne. Możesz je polać lukrem lub obtoczyć w drobnym cukrze i cynamonie.
Przepis na pączki kasztanki
Składniki
500 g mąki pszennej,
250 ml mleka,
3 żółtka,
całe jajko,
50 g drobnego cukru,
3 łyżki oleju,
łyżka rumu,
sok z połowy cytryny,
15 g suchych drożdży,
cukier puder,
woda,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj do niej suche drożdże i wymieszaj. Następnie wrzuć żółtka, jedno całe jajko i cukier. Na sam koniec wlej wszystkie płynne składniki takie jak mleko, rum, sok z cytryny i olej.
Wszystko dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej i pozbawionej grudek konsystencji. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i pozostaw pod przykryciem na około 90 minut. Ciasto powinno być w ciepłym miejscu, by mogło podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Z powstałego ciasta wykrój okręgi o wielkości około 3-4 cm. Pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzucaj przygotowane kasztanki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gotowe pączki obtocz w drobnym cukrze, cukrze pudrze lub oblej domowym lukrem. Lukier zrobisz łącząc cukier puder z wodą.