Oto ultrasmaczna zupa na rosole z niedzielnego obiadu. Pomidorowa i krupnik nie dorastają jej do pięt

Rozgrzewająca zupa to często coś, czego najbardziej potrzebujemy po powrocie do domu. Nie masz koncepcji na poniedziałkowe menu? Mamy kilka propozycji na znakomitą zupę na rosole, która posmakuje każdemu.

Szybka zupa ziemniaczana z dużą dawką marchewki

Szybka zupa ziemniaczana ze sporą porcją marchewki to jedna z moich ulubionych zup. Z tym daniem wiąże się pewna historia. Pomysł na zupę ziemniaczaną z marchewką pojawił się całkiem przypadkowo. Stało się to za sprawą mojej pomyłki, kiedy uczyłam się gotowania. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przepis zyskał uznanie i często pojawia się w naszej rodzinie. Teraz podzielę się moim autorskim przepisem.

Zupa ziemniaczana - przepis z marchewką:

Składniki:

  • 5 marchewek sporej wielkości
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 8-10 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 l bulionu
  • 1 porcja rosołowa mięsa

Wykonanie:

  • Obierz ziemniaki. Umyj je i pokrój.
  • Umieść je w garnku. Zalej bulionem. Dodaj mięso. Dodaj przyprawy.
  • Włącz ogień i gotuj przez 20 minut.
  • Przygotuj marchewki. Obierz je, pokrój i wrzuć do ziemniaków.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Gotuj do miękkości mięsa i warzyw. Później wyciągnij mięso. Obierz je i wrzuć ponownie do bulionu (może dodać je w całości dopiero po zmiksowaniu zupy).
  • Zmiksuj zupę na krem.
  • Opcjonalnie możesz dodać śmietanę.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa porowo-ziemniaczana - prosty przepis, a tyle smaku i witamin

Zupa porowo-ziemniaczana to świetny patent na dodatkową dawkę witamin. Ciekawy smak i moc dobrych składników odżywczych dodadzą nam jeszcze więcej energii. Przygotowanie zupy jest błyskawiczne. Można serwować ją z ulubionymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę porowo-ziemniaczaną na rosole. 

Składniki:

  • 1 por
  • 8 dużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1 l bulionu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Bulion przelej do garnka. Dodaj przyprawy.
  • Przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój na mniejsze części.
  • Pora obierz z wierzchnich liści, umyj dokładnie i pokrój.
  • Umieść warzywa w garnku. Gotuj do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na aksamitny krem.

Zupa ziemniaczana - krem z pomidorami i papryką

Zupa ziemniaczana krem z dodatkiem papryki i pomidorami to przepis dla tych, którzy cenią wyraziste smaki. Co więcej, smak można jeszcze bardziej podkręcić czosnkiem i ostrą papryką. Oto ostatni przepis na przepyszną zupę ziemniaczaną na bulionie:

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • włoszczyzna
  • 10 ziemniaków

Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj. Pokrój na mniejsze części.
  • Zagotuj bulion. Dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku.
  • Dorzuć ziemniaki oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę.
  • Do zupy dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę i wlej passatę.
  • Wszystko wymieszaj i gotuj do miękkości.
  • Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.

Zobacz też: Puszyste jak chmurka racuszki z serem, jabłkami i cukrem polecają się na piątkowy obiad bez mięsa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.