Szybka zupa ziemniaczana z dużą dawką marchewki
Szybka zupa ziemniaczana ze sporą porcją marchewki to jedna z moich ulubionych zup. Z tym daniem wiąże się pewna historia. Pomysł na zupę ziemniaczaną z marchewką pojawił się całkiem przypadkowo. Stało się to za sprawą mojej pomyłki, kiedy uczyłam się gotowania. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przepis zyskał uznanie i często pojawia się w naszej rodzinie. Teraz podzielę się moim autorskim przepisem.
Zupa ziemniaczana - przepis z marchewką:
Składniki:
- 5 marchewek sporej wielkości
- kawałek selera
- natka pietruszki
- 8-10 ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 l bulionu
- 1 porcja rosołowa mięsa
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki. Umyj je i pokrój.
- Umieść je w garnku. Zalej bulionem. Dodaj mięso. Dodaj przyprawy.
- Włącz ogień i gotuj przez 20 minut.
- Przygotuj marchewki. Obierz je, pokrój i wrzuć do ziemniaków.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Gotuj do miękkości mięsa i warzyw. Później wyciągnij mięso. Obierz je i wrzuć ponownie do bulionu (może dodać je w całości dopiero po zmiksowaniu zupy).
- Zmiksuj zupę na krem.
- Opcjonalnie możesz dodać śmietanę.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa porowo-ziemniaczana - prosty przepis, a tyle smaku i witamin
Zupa porowo-ziemniaczana to świetny patent na dodatkową dawkę witamin. Ciekawy smak i moc dobrych składników odżywczych dodadzą nam jeszcze więcej energii. Przygotowanie zupy jest błyskawiczne. Można serwować ją z ulubionymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę porowo-ziemniaczaną na rosole.
Składniki:
- 1 por
- 8 dużych ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 l bulionu
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Bulion przelej do garnka. Dodaj przyprawy.
- Przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój na mniejsze części.
- Pora obierz z wierzchnich liści, umyj dokładnie i pokrój.
- Umieść warzywa w garnku. Gotuj do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki.
- Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na aksamitny krem.
Zupa ziemniaczana - krem z pomidorami i papryką
Zupa ziemniaczana krem z dodatkiem papryki i pomidorami to przepis dla tych, którzy cenią wyraziste smaki. Co więcej, smak można jeszcze bardziej podkręcić czosnkiem i ostrą papryką. Oto ostatni przepis na przepyszną zupę ziemniaczaną na bulionie:
Składniki:
- 1 l bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- włoszczyzna
- 10 ziemniaków
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj. Pokrój na mniejsze części.
- Zagotuj bulion. Dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku.
- Dorzuć ziemniaki oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę.
- Do zupy dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę i wlej passatę.
- Wszystko wymieszaj i gotuj do miękkości.
- Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.
Zobacz też: Puszyste jak chmurka racuszki z serem, jabłkami i cukrem polecają się na piątkowy obiad bez mięsa